• Megérkezett a Unity 5
  • Ingyenes a kisebb cégek és a magánszemélyek számára
  • Megmaradt az előfizetéses modell a nagyobb csapatok számára
  • 75 dollár a havidíj

Egyre könnyebbé válik játékfejlesztőnek lenni, legalábbis anyagi szempontból, hiszen nemcsak az Unreal Engine 4 és a Source 2 lett ingyenes, hanem a független fejlesztők körében népszerű Unity legújabb változata is.

A Unity 5 tegnap mutatkozott be, és az elődjéhez képest több mint ezer területen javult. Többek között már 64 bites környezetben fut, beépített audioszerkesztőt kapott, és immáron 21 platformot támogat -- a legérdekesebb azonban az üzleti modell: a csapat két opciót eszelt ki, az egyik a Professional, a másik pedig a Personal Edition.

A Personal Edition ingyenes minden magánszemély számára, illetve azoknak a kisebb fejlesztőknek, akik bevétele nem haladja meg a 100 ezer dollárt, vagy a projektjük gyűjtése során 100 ezer dollár alatti összeget szereztek. Más kitétel nincs, nem kell részesedést fizetni, teljes szabadságot élveznek a fejlesztők, amihez a Unity 5 teljes, egyetlen funkcióját sem nélkülöző változatát használhatják.

Persze valahogy meg kell élnie a cégnek, és ezért itt van a Professional Edition, ami havidíjas, vagy egyszeri fizetés formájában szerezhető meg -- a havidíj 75 dollár, míg az egyszeri vásárlás 1500 dollárba kerül. A csomagban extraként szerepel a Unity Cloud Build Pro, a Unity Analytics Pro, a Game Performance Reporting és az Asset Store Level 11, egyszóval minden, ami a munkálatokat segíti, sőt a bétakiadásokhoz is hozzáférést nyújtanak. A Professional Edition a nagyobb cégeknek szól, de ugyanúgy, mint a Personal kiadásban, itt sem kell részesedést vagy egyéb díjat fizetni.