Akik észnél voltak már a '90-es évek második felében, és volt olyan szerencséjük, hogy kipróbálhatták a Nintendo 64-et, bizonyára találkoztak a Rare legutolsó nagy franchise-ával, a Banjo-Kazooie-val. A két részt megért platformerben egy hallgatag medve és egy szószátyár madár kettőse igyekezett legyőzni a gonosz boszorkányt, hatalmas pályák és a korhoz képest lenyűgöző grafikai tálalás közepette.

A volt Rare-tagok a Banjóhoz nyúlnának vissza
A régi Banjók megvásárolhatók az XBLA-n

Amikor a Microsoft felvásárolta a Rare-t, eleinte mindenki reménykedett, hogy a hihetetlenül tehetséges angol csapat végre kinőheti a Nintendónál kötelező gyerekcipőt. Először kaptunk egy Conker-remake-et, majd egy középszerű Perfect Dark Zerót, és utána a csapat gyakorlatilag csendes pihenőre vonult. Az általuk készített, utolsó Banjoo-játék fertelmes lett, jobb, ha gyorsan el is felejtjük.

A Rare azóta sem csinál semmit. Jobban mondva semmi olyat, aminek értelme is lenne. A Kinectre készített minijátékok nem méltók egy ilyen neves csapathoz. Minden bizonnyal erre unt rá pár oszlopos tag, amikor kiléptek és megalapították a Mingy Jongo nevű kis, független stúdiót.

A srácok szeretnének nekiesni a Banjo széria szellemi folytatásának, mely igyekezne újat nyújtani, de persze a klasszikus karakterek nélkül, lévén minden jog a Microsoft kezében van. A Mingy Jongo most a Kickstarteren és a Unity grafikus motoron agyal -- reméljük, lesz belőle valami, mert ezek a fiúk régen minden egyes projekttel földbe döngölték a játékvilágot!