• A Lumberyard ingyenesen letölthető
  • Egyelőre béta változatban érhető el
  • A CryEngine-en alapul, de több elemmel is kibővítették
  • Twitch és AWS Cloud funkciók is vannak benne
  • A GameLift szolgáltatás a multiplayer játékok fejlesztőinek kedvez

Az Amazon nemrégiben jelentette be 3D-s grafikus motorját, a CryEngine-en alapuló alapul – tehát ezt takarta a tavaly áprilisban felröppent hír, amely szerint a Crytek és az Amazon nagy megállapodást kötött –, a fejlesztők számára ingyenesen elérhető Lumberyardot. Nem kell se regisztrálni, se előfizetni rá, csak innen szimplán letölteni a jelenleg bétaváltozatban leledző engine-t. A motorral PC-re, konzolokra és mobilokra is fejleszthetünk játékokat, igaz, a mobil platformok támogatása még odébb van.

Persze az, hogy a CryEngine-en, nem jelenti azt, hogy a két motor teljesen megegyezik, sőt, a Lumberyardban már most vannak olyan elemek, amik a Crytek motorjában nem voltak benne. Az egyik ilyen a Killer Instinctben használt hálózati technológia, valamint fellelhető benne a szolgáltatásokhoz C++-alapú hozzáférést biztosító AWS SDK is. Emellett nem egy elem segíti a többjátékos vagy szociális kapcsolatokra épülő játékok elkészítését.

Ez utóbbiban nagy segítség lehet a Twitch integráció, egész pontosan a Twitch ChatPlay és a Twitch JoinIn funkciók érhetőek el benne közvetlenül. Mindemellett a beépített AWS Cloud szolgáltatás lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy az erre építő alkalmazások használják az Amazon felhős rendszere által nyújtott számítási kapacitást és tárhelyet.

Az Amazon a Lumberyard mellett bejelentette még a GameLiftet. A szolgáltatás a fent említett AWS-rendszerre épült rá és a munkamenet-alapú multiplayer játékok menedzselésében nyújthat segítséget. Viszont ez már nem ingyenes, az egyik megkötés, hogy a programokban a Lumberyardnak kell duruzsolnia, a másik pedig, hogy a fejlesztőknek havonta 1000 aktív felhasználónként 1,5 dollárt kell fizetniük.

Hogy mennyire lesz sikeres a Lumvberyard a Unity és az Unreal Engine 4 mellett, az egyelőre a jövő zenéje, mindenesetre azt érdekes figyelni, miképpen merül el az alapvetően könyvértékesítésre született Amazon a videojátékok iparában.