A Windows operációs rendszer húszéves történelme során számtalan népszerű és kevésbé népszerű inkarnációt élt meg. Tegnap a Microsoft bejelentette a Windows 10-et, ami gyakorlatilag átugrik egy változatot, hiszen a Windows 8.1 után nem lesz Windows 9. A hír sokakat meglepett, és elkezdődtek a találgatások az új OS minőségét illetően, mely egyébként abszolút hátraarcnak tűnik a 8-as sorszámú kiadásban megbukott funkciókhoz képest. Hogy jó lesz-e a Windows 10, jövőre derül ki, addig is viszont játsszuk kicsit az ördög ügyvédjét, és nézzük meg, melyek voltak a Windows-család legnagyobb mellényúlásai! A sorrend csak időrendi.

Windows Millenium Edition

A Windows 98 örökösének szánt, 9x-sorozatot lezáró Millenium Edition az egyik legrosszabb hírű Windows, ami valaha kiszabadult a Microsoft kötelékéből. A rendszer egyszerre akart 16 és 32 bites lenni, ennek eredményeként pedig egy lassú, szenvedős szoftver lett belőle, amit ráadásul a legtöbb hardvergyártó sem vett komolyan, így illesztőprogramból sem készült elég hozzá. A Windows 98-as driverekkel jórészt nem volt kompatibilis, mindennek a tetejébe pedig megbízhatatlanul viselkedett, és hajlamos volt egyből kékhalállal indulni. Az MS azóta is szeretné elfelejteni, pont ahogy mi is.

Windows Millenium

Windows 2000

A Windows 2000 az NT-család 5.0-s variánsaként gondolt egy merészet, és összekötötte a professzionális felhasználásra szánt NT-k összes előnyét a hétköznapi userek igényeire szabott, sokkal megbízhatatlanabb és elavultabb 9x-széria jellegzetességeivel. Bár szakmai szempontból nézve a Windows 2000 egy elég jó kis operációs rendszer volt, sajnos a mezei felhasználók számára gépigényes, lassú, bosszantó és mindennen inkompatibilis benyomást keltett – hiába, a marketing nagy úr, a Microsoftnak pedig egészen a Windows XP-ig nem sikerült megtalálnia a tökéletes összhangot a profi és az otthoni OS-ek között.

Windows 2000

Windows Vista

A Windows XP emlékét a Microsoft az eddigi legdrágább és legnagyobb szabású örökössel döngölte földbe. A Windows Vista 2007-es startja két dologról ismert: a brutális rendszerigényről, illetve a DirectX 10 exkluzív funkcióiról, melyeket aztán évekig semmi sem használt ki. Ehhez vegyük hozzá a magas árat, a stabilitási problémákat, valamint a folyamatos „hízást” és lassulást, és talán megértjük, miért utálták olyan sokan a Vistát. Az azt követő Windows 7 alapjában egyébként egy felturbózott Vista, ami bizonyítja, hogy az alapok jók voltak, csak épp több tesztelésre lett volna szüksége a Microsoftnak.

Windows Vista

Windows 8

A Windows 7-et a Microsoft egy nagyszabású „folytatással” próbálta überelni: a Windows 8, illetve okoseszközös testvérkéje, a Windows RT dobta a Windows 95 óta ismert és szeretett Start menüt, hogy egy dinamikus csempés felületre cserélve tegye modernebbé az interfészt. Az eredmény: katasztrófa. A felhasználók utálták a Windows 8-at, amiben semmit sem találtak meg ugyanott, ahol korábban, a kernel pedig, bár nem volt instabil, sebesség és optimalizálás terén semmit se fejlődött a 7-hez képest. A 8.1 ugyan próbálta kijavítani a hibák többségét, de a Microsoft szériájának becsületét már csak a Windows 10 állíthatja helyre.

Windows 8

Operációs rendszerek felett pálcát törni persze nem könnyű, hiszen ahány felhasználó, annyi PC és élmény. A fenti listát éppen ezért kezeljétek óvatosan! Hogy mást ne mondjak, jómagam évekig voltam boldog Millenium és Vista felhasználó, ]{redenc mester pedig a Windows 8-cal volt teljesen megelégedve, míg a sokak által dicsért 8.1 tönkre nem vágta a rendszerét.