Kis túlzással élve, de a bemutatkozása óta töretlen népszerűségnek örvend a Sötét Lovag, azaz Batman. Persze voltak hullámvölgyek a képregényben, a filmek nem mindig olyanok, amilyeneknek szeretnénk őket, a tévében pedig változó minőségű Gotham ábrázolása. Batman azonban kitartóan velünk van, és ma az egyik legkedveltebb szuperhős a porondon, és mint ilyen, a játékipar figyelmét sem kerülhette el. Egészen 1986 óta készülnek videojátékok a világ legjobb detektívjének kalandjai alapján, és eddig 35 program jelent meg, amelyek jó lenyomatot adnak a karakter ábrázolásának fejlődéséről. Ezt a három évtizedet igyekszem most átölelni rövid összefoglalómban.

batman-logo.jpg

A korai évek

Egyszerűen csak Batman néven jelent meg 1986-ban a legelső denevéremberes program. Ez egy izometrikus akció-kalandjáték volt, grandiózus történet nélkül, a feladatunk ugyanis annyiban merült ki, hogy a Denevérbarlangban szétszórt alkatrészekből állítsuk össze a Batcraftot, és mentsük meg Robint. Ennyi és semmit több, a legelső nekifutás azonban sikeres volt, és még egy innovatív ötletre is futotta: egy kezdetleges mentési rendszert is kaptunk, aminek hála pár hajszálunkat megkímélhettük -- a játékok robbanását azonban nem Jon Ritman programjának sikere hozta el.

batman-1986.jpg

A Batman-franchise életében nagy év volt 1989, ugyanis ekkor került mozikba a Tim Burton nevével fémjelzett film, a Sötét Lovag pedig meghódította Hollywoodot -- igaz, már a 40-es években is voltak próbálkozások, átütő világsikerről azonban csak innentől kezdve beszélhetünk. Szinte csak természetes, hogy a játékkészítők is lecsaptak a kínálkozó lehetőségre: 1989 és 1990 között nem kevesebb, mint hat, a filmre alapozó Batman játék jelent meg, otthonokba és játéktermekben egyaránt, rendszerint szimplán Batman címmel, oldalnézetes tálalásban, a Beat 'em up kategóriát erősítve.

Természetesen a további filmek megjelenésével is folytatódott ez a trend, így hasonló adaptációt kapott a Batman Returns, a Batman Forever, a Batman & Robin, sőt, a nagysikerű animált tévésorozatból, a Batman: The Animated Seriesből is kaptunk játékot a 90-es évek elején. Itt szeretném kiemelni a Batman Forevert, ami kuriózum volt a maga idejében, hiszen nem a fősodrást követte a játékmenet terén, vagyis nem egy oldalnézetes akciójáték volt, hanem egy, Mortal Kombat-szerű (ugyanazt a motort használta) verekedős cím.

A tévé uralma

A katasztrofális Batman & Robin után hosszú pihenőre vonult a filmek terén Batman, a játékok szempontjából ez pedig azt jelentette, hogy a tévésorozatok felé fordultak inspirációért. Ebben az időszakban jelent meg a Batman Beyond: Return of the Joker, ami habár gyenge lett, de elhozta a monitorokra a Batman Beyond tévésorozatot, a Batman: The Animated Series örököse, a The New Batman Adventures pedig több feldolgozást is kapott: a Batman: Chaos in Gotham és a Batman Vengeance (képünkön) erre alapozott, oldalnézetes illetve 3D-s akcióval kényeztetve a rajongókat, valamint készült egy rendhagyó program is, a versenyzős Batman: Gotham City Racer.

batman-vengeance.jpg

Ebben az időszakban jelent meg a Batman: Dark Tomorrow is, ami nem a filmekre és nem is a sorozatokra támaszkodott, hanem egyenesen a képregényekre. Egy DC-veterán, Scott Peterson és a Final Fantasy írója, Terada Kendzsi rakta össze a történetet, amiben Gotham utcáin valóságos háború folyik, Gordon felügyelőt pedig elrabolta a Joker, így a feladatunk az, hogy a csatornákat bejárva rendet tegyünk és kiszabadítsuk barátunkat. Az ambiciózus ötlet (amit egyébként nyílt világú programként mutattak be, de ezt később elvetették) nagyot hasalt, mindenhol lesújtó értékeléseket kapott, és máig ez az egyik legrosszabb Batman játék.

batman-dark-tomorrow.jpg

Új korszak

2005-ben a Batman filmes oldala feltámadt Christopher Nolannek hála, ezzel egy új korszakot nyitva, és ugyanez igaz a videojátékokra is. Ha eltekintünk a Batman Begins adaptációjától (ez talán jobb is) a kétezres évek derekától videojátékok batmanes szegletét két részre oszthatjuk: LEGO és Arkham.

Az egyik oldalon ott a Traveller's Tales, akik a LEGO Star Wars sikerei után teljes vállszélességgel beleálltak a LEGO játékok készítésébe, és azóta már csak ezzel foglalkoznak. Batmant 2008-ban vették kezezésbe, gyerekbarát, gyűjtögetős kalandjátékként vizionálva a maszkos bűnüldöző hivatását, majd ehhez két folytatást is készítettek: a LEGO Batman 2: DC Super Heroes már csak részben volt Bruce bevetése, ugyanis DC szuperhősük egész garmadája csatlakozott a nyíltvilágú kalandjához, a LEGO Batman 3: Beyond Gotham pedig az űrt is elhozta.

Ezzel szemben, a spektrum másik oldalán a Rocksteady Studios tevékenykedett, akik egy kemény, sötét és brutális világot álmodtak meg, a saját szájízük szerint formálva az alapanyagot, ezáltal valami egyedit készítve. Ez volt a 2009-ben bemutatkozott Batman: Arkham Asylum, ami kiválóan keverte az akciót, a lopakodást és a könnyed nyomozást, mindezt egy remek történettel és még jobb szereplőkkel (Kevin Conroy, és Mark Hamill, a Batman: The Animated Series két oszlopos szereplője, kik itt is Batmant és Jokert szólaltatták meg) megfejelve. Átütő sikernek bizonyult, amit a még nagyobb játékteret hozó Arkham City, az előzményt nem túl jól elmesélő Arkham Origins (ide tartozik az Arkham Origins Blackgate is) és a finálé, az Arkham Knight követett, amelyet technikai problémák (és játékmenetbeli ballépések) egész sora tartott vissza a nagy sikertől.

Ezen kívül Batman számos vendégszerepet is vállalt karrierje során, főleg a Justice League játékokban, ami persze nem meglepő. Hősünk verekedős játékokban is feltűnt, elsőként a Mortal Kombat vs. DC Universe-ben csapott össze a Mortal Kombat univerzum harcosaival, majd az Injustice: Gods Among Us-ben újra kesztyűt ragadott. A MOBA zsánerben is kipróbálta magát a Sötét Lovag a rövidéltű Infinite Crisis-ben, illetve feltűnt bájos rajzolt formában Scribblenauts Unmasked: A DC Comics Adventure-ben, és a DC Universe Online-ben, mint ikonikus figura.

Elmondható tehát, hogy gazdag múlttal rendelkezik videojátékok terén is az idén 77 éves szuperhős, és akárcsak minden más inkarnációjában, interaktív formában is súlyos hullámvölgyek jellemzik a kapott termékeket. Szerencsére azonban bármennyi gyengébb alkotás is jöjjön, biztosak lehetünk abban, hogy már van legalább egy csapat, akik sorban állnak azért, hogy ők is megformálhassák az ikonikus hőst. Ez a helyzet most a Telltale Games kapcsán, akik idén nyáron indítják útjára ötrészes sorozatukat, és remélhetőleg nem szalasztják el a kínálkozó lehetőséget.