A Kickstarter stábja ideiglenesen felfüggesztette az Elementary, My Dear Holmes gyűjtését, miután csalással vádolták a fejlesztőket. A játékosok szemét az szúrja, hogy a projekt érdekes módon szedte össze a szükséges pénzt -- a NeoGAF fórumozói vették észre, hogy kevesen, de egyénenként túl sok pénzzel adakoztak (400 dollár körüli volt az átlag), ráadásul sok az ismétlődő név, illetve az olyan ember, aki egy híresség nevét használta.

Ebből a játékosok arra következtettek, hogy a fejlesztést végző Sam Chandola és csapata a saját zsebéből fizette a munkálatokat, ami önmagában még nem volna probléma, legfeljebb csak furcsa, de amikor már bekerül a képbe az Ouya stábja által júliusban meghirdetett program, máris érthetővé válik, miért van ez a felhajtás.

Az Android alapú konzolt gyártó cég egy egymillió dolláros alapot hozott létre, mellyel a független fejlesztők játékait kívánják támogatni, de persze feltételekkel. Két ilyen fontos kritérium, hogy a jelentkezőnek fél évre Ouya-exkluzivitást kell vállalniuk, a közösség segítségével összehozott fejlesztési költség pedig nem haladhatja meg a 250 ezer dollárt. Ha ezek (az egyéb kikötések mellett) megvannak, akkor az Ouya gárdája megduplázza a büdzsét, ami az Elementary, My Dear Holmes esetében plusz 50 ezer dollárt jelentene, amit persze nem érdemelnek meg, ha igaznak bizonyul a csalás vádja. Mellesleg a támogatásra jogosult másik játék, a Gridiron Thunder is célkeresztbe került, ráadásul ez 110 ezer dollárnál jár, ám ennek gyűjtését még nem függesztették fel, pedig szintén gyanúsak a körülmények.

A Kickstarter stábja nem fűzött hozzá semmit a döntéshez, s az érintett felek sem tudnak többet, mint mi, ám Sam Chandola látszólag vesztett ügynek könyvelte el a gyűjtés, a nyilatkozatában ugyanis azt mondta, hogy a finanszírozás más módja után néznek, sőt már fel is vették a kapcsolatot az egyik érdeklődővel.

Csalás vádja a Kickstarteren