A több mint egy hete lezajlott QuakeConon végre bemutatkozott az új Doom, ami a helyszíni beszámolók tanúsága szerint nem több az eredeti koncepció modern technológiával megtámasztott feldolgozásánál. Emiatt sok régi rajongó boldog (jómagam ki tudok ugrani a bőrömből), de vannak, akik szerint az id azért kanyarodott vissza a jó 20 évvel korábbi recepthez, mert egész egyszerűen nem szorult elég kreativitás a csapatba ahhoz, hogy az eredeti tervek szerinti Doom 4 valóban elkészülhessen. Ebben pedig lehet valami, mert sem a Rage, sem a Doom 3 BFG Edition nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Persze a Doomot kár lenne temetni, sőt, személyes meggyőződésem, hogy a publikum előtt egyelőre titokban tartott játék tényleg nagy durranás lesz, és nemcsak azért, mert a régimódi shooterek filozófiája hajtja a játékmenetét. Valószínű, hogy látva az id múltba révedő tervezési irányát, több csapat tesz majd pálfordulást a 90-es évek felé, és ha a játék siker lesz (és miért ne lenne az), akár egy újabb retróforradalom elébe nézhetünk. Szóval a Doom miatt ne fájjon a fejünk -- a Doom 4-et azonban sirassuk meg kicsit, és tekintsük át, milyen lett volna a számozott folytatás, ha a Bethesda és az id vezetése nem kezdi elölről az egész munkát!

Doom 4 vagy Doom?

Ahhoz, hogy képet kaphassunk a Doom 4-ről, egészen 2007-ig kell visszamennünk, mikor is a nyár végi QuakeConon John Carmack technikai igazgató elhintette, hogy az id nemcsak az akkor leleplezett Rage-en, hanem egy új Doomon is dolgozik. Akkor még nem volt biztos a Doom 4 mibenléte, de a 2008 május 7-én már megtörtént a hivatalos bejelentés: jön a Doom 4, mely Todd Hollenshead id vezérigazgató szerint „nem folytatás és nem is reboot, hanem valami más”, a cím azonban őrzi a kontinuitást jelző számot. A Doom 4-ről megtudtuk, hogy bár nem közvetlen folytatása a Doom 3-nak, a koncepció mégis visszakanyarodik a 2004-es klasszikushoz, ugyanis míg az az első Doom rebootjának számított, addig a Doom 4 a Doom 2: Hell on Earth feldolgozása lesz, tehát a sztori szerint a démonok átjutottak a Marsról a Földre, ahol brutális háború dúl köztük és az emberiség között.

"A Doom része az id Software DNS-láncának, és megvan bennünk az a szükséges tehetség, hogy mi magunk készítsük el legnagyobb sorozatunk negyedik részét. Az id számára mindig kritikus volt, hogy kreatív elméket tartson a belső csapatában, hogy az ottani tehetségek együtt, közösen legendákat teremtsenek." -- mondta Hollenshead a 2008-as QuakeConon, majd még azon a hétvégén John Carmack is kötélnek állt, és elejtett ezt-azt a Doom 4-gyel kapcsolatban.

Carmack elárulta, hogy a Doom 4 a Rage-dzsel bemutatott id Tech 5 motoron fut majd, de mivel a Rage egy pörgős open world akciójáték, aminél fontos tartani a 60 fps-t, a látvány itt-ott elkerülhetetlenül csorbát szenved. Nem úgy a Doom 4 esetében, ami PC-n sokkal szebb lesz az Xbox 360-as és PS3-as változatoknál, ám azok is messze jobban festenek majd a Rage konzolos verzióinál, révén a játék csak 30 fps-sel fut majd, tehát több, egészen pontosan háromszor annyi erőforrás marad a grafikus elemek kidolgozására, mint a Rage esetében. Carmack elmondta, hogy a fejlesztés akkortájt nagyon korai stádiumban volt: még csak egy 15 fős kísérleti csapat dolgozott a programon, amit Kevin Cloud vezetett, a kész produktum pedig 2010 nyara körül készült megjelenni, azaz a Doom 3 hatodik születésnapján.

Kevés infó, nagy elvárások

A Doom 4 annak ellenére ellopta a show-t a Rage elől, hogy egy darab kép nem sok, annyit sem láttunk belőle. Hiába, egy új szellemi terméknek mindig nehéz megbirkózni a már ismert sorozatokkal, főleg ha olyan titánnal állnak szemben, mint amilyen a PC-s játékipart évtizedekre meghatározó Doom. A lelkesedés azonban nem tartott sokáig, ugyanis az id nevetségesen mostohamód kezelte a legfontosabb szériájának új tagját. A Doom 4-ről évekig csak infómorzsák hullottak, például hogy a játékmenet az akcióra fókuszál és nem a félelemkeltésre, illetve hogy csak akkor mutatkozik be a játék, ha már olyan stádiumban van, ami megjósolhatóvá teszi a kiadását. A Rage-et ellenben orrba-szájba nyomatta a stúdió, úgy is, hogy sok halasztás és egyre több pletyka ütötte fel a fejét a projekt körül.

2009-ben aztán robbant a bomba: az addig független id Software a Bethesdát is birtokló ZeniMax Inc. kezébe került, és vele a Rage és a Doom 4 kiadásának joga is. A felvásárlással pár újabb hír érkezett a játékról: a multiplayert a Halo és a Call of Duty 4 szerelemgyerekeként képzelte el az id, méghozzá dedikált szerverek támogatásával. Szintén 2009-ben derült ki, hogy a sztorit egy befutott íróra, Graham Joyce-ra bízták, illetve hogy a mozgásanimációk a Doom 3-mal ellentétben teljes egészében motion capture eljárással készülnek -- utóbbival kapcsolatban kiszivárgott, hogy olyan jelenetek is várhatók, melyek során a „katonák és a civilek együtt harcolnak a démonok ellen”, megerősítve az akciófókuszú lövöldözést.

Aztán eljött a 2010-es év és vele a nagy csend -- a Doom 4-ről senki sem volt hajlandó beszélni, az id a Rage-re koncentrált, a QuakeConon pedig Hollenshead csak annyit mondott, hogy várnak a Doom 4 leleplezésével, mert igazán ütős bemutatót szeretnének összehozni a játéknak. Érdekes, de 2010-ben is mindössze „másfél csapatnyi ember” dolgozott a Doom 4-en, és 2011 tavaszán sem voltak sokkal többen a játék stábjában. Akkortájt a Eurogamernek nyitotta ki a száját Matt Hooper, akit a Doom 4 tervezésének vezetésével bíztak meg. Mint elmondta, az iden belül két teljesen külön csapat dolgozott a Doom 4-en és a Rage-en, akiket később összeolvasztottak volna. Carmack pedig a QuakeConon köhintette el, hogy a 30 fps-es limitet multiplayerben felhúzzák 60-ra, tehát egymást ugyanolyan sebesen gyilkolhatjuk majd, ahogy a Quake-ekben megszoktuk.

„Lélektelen Doom 4”

A 2011-es év viszonylag eseménytelenül telt, egészen októberig, amikor robbant a bomba a játéksajtóban: pár fejlesztő az id-től megkereste a Kotakut azzal a sztorival, hogy a Rage azonos időben történt megjelenése körüli hacacáré (hosszú sztori röviden: a játék sem minősége, sem technológiája tekintetében nem ért fel az elvárásokhoz, a PC-s változat pedig pár napig használhatatlan volt) hatására a Bethesda és az id Software közösen döntöttek a Doom 4 munkálatainak leállításáról. Még aznap jött egy cáfolat a csapattól, miszerint az információ hamis, a játék tovább készül, de amikor már efféle pletykák törnek felszínre egy program körül, minden tapasztalt gamer veszélyt szimatol.

2012 elején aztán megismételte magát a történelem: a Doom 4, akárcsak elődje, akaratlanul felszínre került, igaz, nem játszható E3-as demót, hanem egy halom képet kaptunk a programból, amik... nos, nem igazán tűntek ígéretesnek (nem meglepő módon ezekkel dekoráltuk ki a cikket is, alant pedig egy galériában nézhetitek végig őket).

A Doom 4 láthatóan egy földi helyszíneken, főleg nyitott pályákon játszódó shooter lett volna, tele nem játékos karakterekkel, mindenféle rasszból és kultúrából. Az id Tech 5 nyújtotta látvány a korai screenshotok alapján messze sem volt háromszor szebb a Rage grafikus képességeinél, és valahogy az összes képről hiányzott a hangulat. A csapat teljes hírzárlatot rendelt el, Twitteren pedig csak annyit reagáltak az esetre, hogy a kiszivárgott anyagnak semmi köze sincs a végső termékhez, ami tényleg szuper lesz. Avagy lett volna.

Még egy évig tartott a pletykaháború, majd 2013 tavaszán a Kotaku ismét akcióba lendült, és lehozta, hogy a Doom 4 munkálatait elölről kezdték az id Software-nél. Mint kiderült, a majdnem két évvel korábbi értesülések helytállók voltak: a játék fejlesztését valóban leállították, mert a Rage sikertelensége utáni céges átvilágítás számtalan tervezési hibát hozott felszínre. Ám a munkát egyből újra is kezdték, méghozzá egy másféle koncepció szerint, megásva így a földi pokol sírját. A QuakeConon később maga Tim Willits kreatív igazgató árulta el az IGN-nek, hogy bizony a Doom 4-nek befellegzett.

Willits szerint a Doom 4 „lélektelen volt”, a csapat pedig ahelyett, hogy a kaptafánál maradva egy klasszikus FPS-t akart volna tető alá hozni, inkább egy Call of Duty-szerű lövöldét alkotott, amit az iden belül csak Call of Doomnak gúnyoltak a fejlesztők. Az ígért technológia ráadásul korántsem volt olyan időtálló, mint annak idején a Doom 3 motor esetében láttuk, így tavaly nyár óta hivatalosan is halottnak mondható a Doom 4. Igaz, azt, hogy a számozott folytatás ötletét is ejtette az id, csak az idei bemutató során tudtuk meg.

Elvitte a láva

Hogy kár-e a Doom 4-ért, igazából megválaszolhatatlan kérdés. A Call of Dutyra jellemző, scripelt akciótenger még akár jól is állhatott volna a Doom első két részében látott eszetlen lövöldözésnek, az id Tech 5 pedig köztudottan jól kezeli a nyitott tereket, szóval hatalmas belvárosi pályákat és felhőkarcoló méretű szörnyeket láthattunk volna a programban. Ez pedig nem hangzik olyan rosszul.

Igaz, hasonló shooterrel tele a padlás, az id pedig egészen a Rage-ig ismert volt arról a tulajdonságáról, hogy komolyan vette saját egyéniségét. Robbanó hordók, ronda szörnyek, félelmetes játékmenet, de egyben adrenalintól füstölgő akció, a legfejlettebb technológiai megoldásokkal megfejelve -- ezt jelentette egykor az id Software neve. Na meg a klassz multiplayert, ami mondhatni életre hívta az eSportokat.

Szóval ha innen nézzük, a Doom 4 egy átlagos, bár minden bizonnyal élvezetes FPS lehetett volna, amit most az id egy retró jellegű FPS-re cserélt, méghozzá új motorral, a titokzatos id Tech 6-tal. Bánkódjunk? Örvendjünk? A választ rátok bízom.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!