Adásban

A felállás idén is hasonló volt az eddig megszokotthoz, csupán pár változás történt. A torna formátuma megmaradt: a felsőágon végig BO3-as mérkőzéseket láthattunk, az alsón pedig csak az első napon volt „hirtelen halál”, keddtől a bent maradt csapatok szintén Best of 3 formában verekedtek meg a győzelemért.


chinese-crowd.jpg#Mooo

A legkomolyabb változás az eseményre meghívott tehetségek és az ő szereplésüknek a mértéke volt. Ezúttal nem 1, hanem 2 panel is működött egyhuzamban: a fő panel, ahol az esemény műsorvezetője, Redeye és annak 3 partnere foglalt helyet és a draft panel, ahol Kotlguy és az analizáló segédjei csevegtek a meccsek részét képező tervező fázis alatt. Purge is megkapta a neki kijáró figyelmet és most egyedül kellett helyt állnia. Az ő szegmenseit egyes game-ek és szériák lejátszása után láthattuk, ahol 3-4 percben kiemelt egy-egy fightot és ezeket magyarázta el lassított tempóban, részletekbe menően. A kis oktató szegmensként felfogható összegzők alatt mutatta be a Valve a hamarosan Dota TV-re is érkező szpektátor módbéli újításokat, amiket hamarosan mindannyian élvezhetünk.

Azért az öltönyös dresszparti sem maradthatott humor és némi mémelés nélkül: megesett, hogy a standot a Szezám utca lakóihoz hasonló bábuk foglalták el és még Purge magánszegmense is megkapta a magáét. Az egész heti időjárás jelentéshez való hasonlítgatás oda vezetett, hogy végül valóban rávették az urat, hogy tartson egy rövid összegzést a napokban érkező éghajlati változásokról.

puppet-panel.jpg
Sok dudás egy panelen

Videóanyagból sem volt hiány. A szokásos játékos profilokon és riportokon kívül érkezett egy új mozgókép-család, amit a The International Archives címet kapta. Ezekben a videókban visszatekinthettünk a korábban TI-ok emlékeztes pillanataiba, mint amilyen a TI 3 alatt a NaVi féle Fountain hook volt, illetve a Liquid és az LGD párharca, ahol az Észak-amerikai csapat első körben kiütötte a torna nyertesének jósolt kínaiakat, ugyanabból az időből. Az intejúkról pedig azúttal nem kizárólag Kaci gondoskodott, hanem Slacks is. Ketten remek párost alkottak és kifejezetten pazar volt a kettejük kémiája.

Nyugat bukása, Kelet felemelkedése

Senki sem számított rá, hogy az amúgy elég stabilnak tűnő csapatkörök után minden a feje tetejére áll a Main event alatt. Rögtön az első napon durva pofont kapott az európai szcénát kedvelők egysége. Idén ismét bizonyítást nyert a tény, ami igazolja, hogy Arteezy olyan, mint egy rossz gyógyszer: beveszed, akkor nem nyersz TI-t. Ezt Puppey a saját bőrén tapasztalta, amikor első körben egyszeriben kiestek az LGD-vel szembeni mérkőzésük után. Habár az is igaz, hogy már boothba való érkezésükkor és az early game alatt egyaránt látszott, hogy a Secret mentalitás terén nincs csúcsformában. Ezután a Liquid ejtette ki a javuló tendenciát mutató NaVit egy BO1 mérkőzést követően és az OG is a Lower bracketbe kényszerült miután a koreai MVP.Phoenix 2-1 arányban megverte őket. Másnap a torna favoritjai kihullottak a mezőnyből miután a fülöp-szigeteki TNC Gaming Demon vezetésével ledarálta őket 2-0-ra.

ognotailelimination.jpg
Amikor meglátod, hogy összeomlott a bracket predictionöd

Egyedül a Liquid és az Alliance maradtak talpon. Amíg az alsó ág királyaiként is ismert Kuroky-csapat a Lower bracketen küzdött tovább az életéért, addig az Alliance a felsőn próbált meg előre haladni, kevés sikerrel. Kedden 2-0-ra kikaptak az EHOME-tól, majd másnap a Fnatic verte meg és ejtette ki őket. Egyedül a Liquid tartotta magát, akik bejutottak a legjobb 8 közé, majd szintén a Fnatictól kikapva búcsút intettek az Aegisnek.

liquidelimination.jpg
Team Liquid szürke hangulatban

Amíg az egész évben domináló európai csapatok sorban hullottak el, addig a kínai és délkelet-ázsiai különítmények páratlanul jól teljesítettek. A TNC, akiknek kétszer kellett átesniük a nyílt kvalifikáción, hogy bejussanak a regionális kvalira gyengén muzsikáltak a group stage-en, ám a fő esemény alatt igazi mesebeli történetet kreáltak játékukkal, és amerikai kapitányukkal, Demonnal, akinek vezetésével sikerült kiütniük az OG-t. Az EHOME és a Fnatic szintén megtáltosodtak, ám előbbiek csak a 6., míg az utóbbiak a 4. helyig jutottak. Egyértelmű dominanciát kizárólag a Wings Gaming mutatott, akik egy roppant egyszerű taktikát alkalmaztak: majd’ minden hőst játszottak, ami a poolban megfordult. Mondjuk az sem tett rosszat, hogy Universe Voidját és MinD_ContRoL Axe-át megszégyenítő eredményt produkált Faith_bian.

tncmainstage.jpg
A TNC összetart

A nyugatiak két bástyába kapaszkodva reménykedtek abban, hogy megtörik a TI tradíciót és idén ismét egy nem keleti csapat viszi haza az Aegist. Az EG és a DC is kiemelkedően jól játszott az egész torna alatt. Az EG közel ugyan azzal a rosterrel érkezett címet védeni, mint amivel tavaly nyertek, annyi különbséggel, hogy Aui helyére beugrott a közel egy éven át inaktív 18 éves svéd tehetség: Zai. A DC pedig a Manila Major előtti átigazolási időszak óta parádésan alakít önmagához képest. Igaz, a Fülöp-szigeteki major alatt nem arattak osztatlan sikert, ám így is túlszárnyalták korábbi teljesítményeiket. TI-on azonban igazán előbújt belőlük a bennük rejlő potenciál. A tornát rögtön a felső ágon kezdték, ahonnan a Wings küldte le őket az alsóra, ám onnan végigverekedték magukat egészen a döntőig, hogy szembenézhessenek az EG-vel, ahol aztán megverték az amerikai óriást.

saksa.jpg
Nézzétek meg ezt a fiút, ő még sokra viszi majd

A grand finálé alatt ismét szembetalálták magukat a Wings-zel, ahol a teljes nyugat egységesen őket támogatta, amíg a keletiek bosszúért sírtak a temérdek kiejtett SEA és kínai csapatért. Ez a felállás így volt tökéletes, mivel a DC hiába van NA csapatként számon tartva, voltaképpen ők testesítették meg az Internationalt az igazi nemzetközi rosterükkel. Moo (NA), Misery (EU), W33 (EU), Saksa (EU) és Resolut1on (EU/CIS) a nyugat minden irányából érkeztek, hogy együtt megdönthessék a Wings uralmát.

A finálé 3-1-es eredménnyel zárult, amit végezetül a Wings Gaming nyert, így ismét Kína vihette haza az Aegist és a vele együtt járó több, mint 9 millió dolláros nyereményt. Ám nem csak ők voltak, akik nyertek valamit. A csütörtöki napon rendezett All-Star meccs előtt megrendezésre került a cosplay verseny, amit az a Legion Commander CP nyert, amit éveken keresztül készített a viselője. A Grand finálé után pedig bejelentésre került a kisfilm verseny nyertese is, ez a Lanaya is Mine lett. Készítőjéről Maxime Lebledről érdemes tudni, hogy számos alkotását láthattuk már a Dota 2-ben, például neki köszönhetjük a Faceless Rex couriert, ami a tavalyi TI nagy slágerévé vált, illetve a srác jelenleg a System Shock Remastereden dolgozik.

wings-champ.pngA TI6 bajnokai, a Wings Gaming

Mind technikailag, mind pedig felkészültségben felülmúlta magát a Valve az idei TI-jal. Amíg tavaly szenvedtünk a hosszú órákra nyúló csúszásoktól és a DDOS támadásoktól, most semmi ilyesmiről nem volt szó. Minden a tervek szerint alakult és még jobb volt, mint amire számítottunk. Amit személy szerint hiányoltam az a Manilában bemutatott Battleview volt, de bánja kánya, ha már arra is gondot fordítanak, hogy a színpad kijelzője ne egy nagy screen legyen, hanem sok pici, ami szebb és részletgazdagabb képet biztosít még messziről is. Jó helyre ment a Compendium pénzünk, fiúk.

1 2