A hét elején robbant a bomba, mikor kiderült, hogy Leslie Benzies egy 150 millió dolláros pert indított a Take-Two és a Rockstar ellen. Mielőtt azonban ebbe belemennénk, nem árt tisztázni, hogy ki az a Leslie Benzies. Nos, a Rockstar Games egyik oszlopos tagja, aki legalább olyan fontos szereplője volt a cég működésének, mint annak alapítói, Sam és Dan Houser. 

Benzies már a kezdetektől ott volt, hiszen 1995-ben csatlakozott a DMA Designhoz, majd producerként dolgozott a Rockstar minden egyes nagyobb játékán -- a Grand Theft Auto 3 óta a sorozat összes részének stáblistájában találkozhatunk a nevével, de szakértelmével besegített a Red Dead Redemption, a L.A. Noire és a May Payne 3 munkálataiba. Más szóval, egy igazi videojátékos legenda, aki egy időben a Rockstar North elnöke is volt.

Benzies összesen 17 évig dolgozott együtt a Hauser testvérekkel, mígnem januárban arról értesültünk, hogy kilépett. Ennek előzménye egy hosszúra nyúlt, 17 hónapig tartó szünet volt, amire a GTA 5 elkészülése után vonult, de már nem tért vissza. Akkor még csak találgathattunk, hogy mi állhat a Rockstar eme vezéregyéniségének távozása mögött, erre azonban most már nincs szükség, kiderült ugyanis, hogy elüldözték -- legalábbis ezt állítja Benzies és jogászokból álló csapata.

A kedden kipattant ügyben arra építkezik Benzies, hogy kollégái egész egyszerűen kitúrták, majd mondvacsinált indokokkal megtagadták tőle a neki járó jogdíjakat, amelyek összege 150 millió dollárra, azaz 41 milliárd forintra rúg. Ezzel szemben a Take-Two, aki nem várt sokat, és még aznap elindította a saját perét, azt mondja, hogy Benzies hazudik, nem üldözte el senki (sőt, megpróbálták békésen rendezni a nézeteltéréseket), és mivel nem „jó okkal” távozott, a szerződése értelmében kompenzációt nem kaphat, ami pedig a pénzt illeti, nem is értik, honnan jött ez a 150 millió, a jogdíjak összegét ugyanis egyedül a Rockstar Games elnöke, Sam Houser határozza meg.

rockstar-per.jpg

A per érdekességét elsősorban nem az adja, hogy ki és mivel vádolja a másikat (bár kétségtelenül figyelemre méltó ez is), és azért sem kell a kezünket tördelni, hogy a Rockstar vagy a Take-Two vajon lehúzza a rolót egy vesztett per esetén, hanem sokkal inkább az a fontos, hogy milyen és mennyi szennyes kerül elő. A Rockstar meglehetősen titkolózó csapat, csak annyit kötnek az orrunkra, amennyit feltétlenül muszáj, így hosszú idő óta ez a legjobb lehetőségünk arra, hogy egy kicsit a kulisszák mögé tekintsünk -- az elmúlt napokban pedig szorgosan ment a teregetés. Eddig erről a három szaftos részletről szereztünk tudomást:

Aranybánya a GTA Online

Na jó, azt eddig is sejtettük, hogy nem lehet panasz a játékra, de most már konkrét számokat is rakhatunk a sejtéseink mellé. A Leslie Benzies által benyújtott periratok szerint a GTA Online mikrotranzakcióból származó bevétele legalább 500 millió dollár lehet, magyarul félmilliárd dollárt tapsoltak el a játékosok a GTA Online virtuális pénzt adó bankkártyáira. Ez egy kimagasló teljesítmény, amit habár a Take-Two nem erősített meg, egy korábbi kijelentésük alátámasztani látszik, tavaly ugyanis azt mondták, hogy több mint 8 millió játékost számolnak. Ehhez kapcsolódik, hogy GTA 5 bevétele mára meghaladta a 3 milliárd dollárt.

rockstar-per-gta-online.jpg

Leslie Benzies nagyon fontos ember volt

A Red Dead Redemption kapcsán 2010-ben már hallhattuk azt, hogy nem volt túl rózsás a fejlesztés menete, és az előkerült levelezések ugyanezt igazolják. Benzies állítása szerint ő volt az, aki gatyába rázta a projektet, Sam és Dan Houser ugyanis képtelenek voltak arra, hogy nélküle egy hatalmas és komplex világot építsenek. Sam Hauser egyenesen könyörgött a segítségéért, de ugyanígy hálálkodó volt a GTA 5 elkészítése után is, többször is megköszönve Benzies segítségét.

rockstar-per-red-dead-redemption.jpg

A Rockstar aljas taktikákkal operál

Mindközül a legdurvább fejlemény az, amely szerint a Rockstar kifejezetten aljas taktikákkal tartja sakkban dolgozóit. „Sam Houser maga dolgozta ki és ösztönözte azt az üzleti kultúrát, aminek részei sztriptíz bárok és a dolgozók kompromittáló, szexuális pozíciókban való fényképezése és egyéb, a normál munkakörülményeket durván sértő dolgok.” Benziest azzal vádolták, hogy nem dolgozik az elvárásoknak megfelelően (a Rockstar hivatalos közleménye is erről szólt), holott a levelezések ennek pont az ellenkezőjét állítják.

rockstar-per-stripper.jpg

Kíváncsian várom, hogy milyen érdekességek és titkok kerülnek felszínre, na meg azt, hogy milyen vége lesz a pernek, bár, simán el tudom képzelni, hogy a nézeteltéréseket peren kívül simítják el, hogy több, kompromittáló részlet már ne jelenhessen meg, abban ugyanis egészen biztos vagyok, hogy Leslie Benzies a Rockstarnál töltött 17 évével a háta mögött, még tudna mit mesélni.