Hihetetlen, hogy az első Deus Ex már tizenhat éves játék. A 2000-ben útjára indított sorozat megteremtője ugyanaz az Ion Storm volt, amelynek a Daikatanát is köszönhetjük. Igen, a kontraszt eléggé éles, hiszen az egyik egy remek játék, a másik meg pocsék. Remélhetőleg nem kell ecsetelni, melyik-melyik.

A csapat a Deus Exszel pompázatos játékmenetet, nagyszerű történetet és egy igazán hangulatos világot teremtett meg. Sajnos, a folytatással, a 2004-es Invisible Warral már nem tudták tartani a szintet, és az inkább lett korrekt iparos munka, mint mestermű.

Az Ion Storm 2005-ben végleg beadta a kulcsot, így a sorozat tulajdonosa, az Eidos Interactive új fejlesztőcsapathoz vitte a franchise-t. A Square Enix hét évvel a második rész után hozta tető alá a következő felvonást, ami nem folytatása, hanem előzménye volt az eredeti történetnek. A Human Revolution mindent tartalmazott, ami miatt az első részt szerettük, sőt, még annál is többet. A játék minden téren jól szerepelt, így nem is lepődött meg senki, amikor bejelentették a folytatást a Mankind Divided képében.

De a múlt héten debütált programig sem maradtunk Deus Ex nélkül, hiszen 2013-ban iOS-re, 2014-ben pedig Androidra és PC-re is kijött a The Fall című spin-off, ami kiegészítette a Human Revolution történetét. Ugyanígy idén is jött egy mobilos leágazás a Deus Ex GO képében, amiről havi androidos összefoglalónkban olvashattok többet. Bár szegényeknek nem sok esélye van a nagyok ellen, az alanti szavazásba a teljesség igénye miatt azért ezt a két programot is betette.

És most itt járunk, lassan egy hete nyúzhatjuk a legújabb felvonást, a Mankind Dividedet, amellyel nagyon úgy tűnik, hogy a Square megismétli korábbi sikerét. A csapat mindent megtartott, ami az előző részben jó volt, csak kiegészítették és kicsit szebbé tették azt, valamint, ha lehet ilyet mondani, még hangulatosabb világba helyezték – pedig aztán történetileg nincs nagy szakadék a két rész között.

És akkor most jöjjön a címben is elhangzott kérdés: szerintetek melyik a legjobb Deus Ex? A klasszikus első rész? A meg nem értett Invisible War? A főnixmadárként megjelenő Human Revolution? Esetleg a legfrissebb husi, a Mankind Divided? Vagy talán kisebb, egyszerűbb The Fall és GO? Az alanti szavazólapon megjelölhetitek kedvenceteket, kommentben pedig elárulhatjátok, miért arra voksoltatok.

Melyik a legjobb Deus Ex?
Szerinted melyik a legjobb Deus Ex-epizód?
A szavazáshoz bejelentkezés szükséges!