Az AMD ma jelentette be az új Radeon RX 480-as videókártyáját, ami 199 dollár (kb. 60 ezer forint) körüli áron fog piacra kerülni, és hihetetlen alacsony árának ellenére mégis ugyanolyan teljesítményre képes, mint a dupla ennyiért kínált rivális grafikusmeghajtók. Vagyis úgy néz ki, hogy aki megvásárolja a június 29-én érkező Radeon RX 480-as VR-Ready videókártyát, az gondtalanul élvezheti majd a HTC Vive, vagy az Oculus Rift nyújtotta szórakozást.

A Polaris architektúrát használó grafikusprocesszorral az a célja az AMD-nek, hogy felgyorsítsa a felhasználók VR-hoz való alkalmazkodását, és ezzel tovább bővítsék ezt a piacot. De lássuk, hogy pontosan milyen teljesítményre képes az RX 480 majdnem fele annyiért, mint az Nvidia GTX 1070. Az új Radeon kártya két változatban lesz elérhető, az egyik verzió 4 GB VRAM-mal fog érkezni, míg a combosabb kivitelt 8 GB videómemóriával szerelték fel, illetve mindkét esetben GDDR5-ös típusú, 8 Gbps-os adatátviteli sebességű memóriákról van szó.

radeon-rx-480.jpg

Ezek mind rendkívül ígéretesen hangzanak, és ha a tesztek is igazolni fogják Radeon RX 480 teljesítményét, akkor úgy néz ki, hogy az AMD-nek sikerült feladnia a leckét a meglehetősen kényelmes helyzetben levő Nvidianak.