3. A casual száműzése

Csak az E3 lecsengése után tűnt fel az, hogy ezúttal nem kaptuk orrba-szájba a mozgásérzékelős gyerekjátékokat és a fitneszprogramokat. Láthatóan mind a két nagy játékos, a Sony és a Microsoft is letett arról, hogy a kézmozdulatokkal történő irányítást akarják erőltetni, ami nem csoda, ugyanis az egész megbukott, abban az értelemben, hogy nem sikerült megismételni a Wii sikerét. Az új trend most az, hogy egy külső eszközt vonunk be a játékunkba, ami alapvetően nem nagy probléma, hiszen inkább legyen egy opciónál tablet periféria, mint hosszú percek arról, hogy milyen jó nekünk egy FPS-t állva, előretartott kezekkel irányítani. Ugye, Ubisoft?

Az új konzolok érkezésével a két gyártó felismerte, hogy nem elsősorban az alkalmi játékosok kegyeit kell keresni, hanem azokét az emberekét, akik hosszú évek óta elkötelezettjei az adott platformnak. Semmi meglepő nincs tehát abban, hogy a Microsoft sok halogatás után pont most húzta elő a farzsebből a sokak által imádott Killer Instinctet, s az is várható volt, hogy az eredetileg Kinectre készült Ryse: Son of Rome most már egy hagyományos akciójátékként tért vissza. Persze lehetne még említeni a Sonyt is, amely szorosan maga mellé állította a Halo szériát jegyző Bungie csapatát, illetve az új generációban is beveti a PlayStation 3 érában remekül vizsgázott InFamous franchise-t egy új epizóddal.

Ezekkel a játékokkal lehet eladni az új konzolokat; kell az akció, az izgalom, s nekem ezzel semmi bajom. Egy pillanatig sem hiányoztak a Kinect egyébként tényleg jó képességeit kihasználó programok, mert tudom jól, hogy velem együtt sok más játékost is hidegen hagynak ezek a termékek -- az már más kérdés, hogy a tableten keresztül történő interakció sem érint, de sokkal jobban megférünk egymás mellett.

top-5-e3-2013-titanfall.jpg

A második képernyő bevonásának ötletét a Nintendo találta ki, de még ők sem tudták sikerre vinni a dolgot.

2. Sok új játék

Nem is egy korábbi Top 5-ben, illetve egyéb rovatban tettünk említést arról, hogy a jelenlegi konzolgeneráció a megnyújtott életének végéhez közeledve kezdett kifogyni a játékokból. Persze minden évre jutott egy szakajtónyi friss program, ám folyamatosan fogytak az új ötletek, s egyre csak nőttek a sorszámok az egyes címek végén. Ez minden ciklus velejárója, ám itt, a nyolcadik évben különösen szembeötlő volt.

Sokaknak érthető módon nagyon elege lett abból, hogy minden évben csak ugyanazokkal a folytatásokkal van tele a sajtó, mint az előző évben. Jön az új Need for Speed, az új Assassin’s Creed, az új Call of Duty és még lehetne sorolni -- na, ez változott meg idén, ugyanis minden egyes nagy bemutatóra jutott legalább két-három friss IP, amiket őszintén lehet várni. Nyilván a folytatások sem maradhattak el, hiszen ezek jelentik a támpontot, de mégiscsak jobb azt látni, hogy a FIFA 14 mellett jön a friss Star Wars: Battlefront, nem igaz?

Többek között a Sony sajtókonferenciáján megismerkedhettünk az Avalanche Studios friss játékával, mely a Mad Max univerzumba repít minket, aztán megtudtuk, hogy jön az új Mirror’s Edge, ráadásul nyílt világgal. Nem szabad tovább elfeledkezni a Ubisoft Reflection gárdájától a The Crew című autós MMOG-ről, vagy éppen az ugyancsak az online játékélményre koncentráló Tom Clancy’s The Division játékról. És ha már a multiplayer módnál tartunk, szót kell ejteni az Insomniac Games színes lövöldéjéről, melynek címe Sunset Overdrive, valamint a Respawn Entertainment bemutatkozó játékáról, a Titanfall című alkotásról -- mindkettő új színt igyekszik vinni az online csataterek megszokott világába. Voltak tehát szép számmal újoncok, amikre nagyon is érdemes lesz odafigyelni a jövőben.

top-5-e3-2013-the-division.jpg

A prezentációkon átlagosan öt percig láthattuk mozgás közben az új játékokat.

1. Olcsó PlayStation 4

Sok mindent vártunk az E3-tól, többek között azt, hogy a két nagy konzolgyártól részleteket áruljon el az új üdvöskéjükkel kapcsolatban. Főleg a játékfelhozatalra volt mindenki kíváncsi, de szinte ugyanekkora mértékben foglalkoztatta az embereket a konzolok ára. Már hetekkel a show megkezdése előtt megindultak a találgatások arról, hogy mennyiért fogják ezeket a gépeket kínálni: egyik elemző úgy vélte, 400 dollár fölé kúszik az áruk, egy másik meg azt mondta, hogy ennél olcsóbb lesz. Aki csak belenézett a kristálygömbbe, mást és mást látott, így ezekben nem lehetett bízni, maximum csak iránymutatást adtak arra, milyen árkategória az, amit a játékosok még elfogadnak.

Az E3 első prezentációja a Microsoftté volt, amely egy nagyon erős felhozatalt mutatott be, tele jobbnál jobb játékokkal, köztük egyaránt exkluzív címeket és nyálcsorgató multiplatform termékeket is láthattunk. Egyszóval a gyártó, még ha csak egy kis időre is, de elfeledtette velünk az Xbox One konzolt megelőző rossz híreket, s tényleg kedvet adott arra, hogy mégiscsak benevezzünk platformra -- aztán jött a hidegzuhany. Kiderült, hogy a konzol ára 500 euró lesz Európában, aminek hallatán mindenkinek leesett az álla, s gyorsan el is szállt a vásárlási kedve, új Halo meg Forza Motorsport ide vagy oda.

A helyi idő szerint reggeli órákban megtartott sajtótájékoztató tehát végül kiábrándultsággal végződött, s a Sonyn volt a sor, hogy előrukkoljon valami igazán nagy hírrel. A japánok a Microsofthoz hasonlóan egy óriási bemutatót tartottak, melyen jobbnál jobb játékok egész sorával kápráztattak el, s közben minden olyan bejelentést megtettek, ami az Xbox One bemutatása után hallani szerettünk volna tőlük: nem lesz DRM a használt játékokon, nem kell folyamatos internetkapcsolat, s mindennek tetejében még az árat is sikerült úgy belőni, hogy mindenki elégedett legyen. Kerek 100 euróval olcsóbb, mint az Xbox One, tehát 400 euró a PlayStation 4 ára, ami bár nem kis összeg, de tekintve, hogy mit tud, milyen játékokat hoz és milyen üzletpolitika szerint működik, máris jobban megéri, mint bármelyik másik rivális.

top-5-e3-2013-playstation.jpg

A PlayStation 4 ezzel a 400 eurós árcédulával pont annyiba kerül, mint annak idején az Xbox 360.

És neked mi a véleményed a 2013-as E3-ról? Sikerült megtalálni a kedvenc eseményedet, vagy valami olyan tetszett neked, amiről itt nem esett szó? Oszd meg velünk a véleményedet a kommentek közt!

1 2