Kevesebb mint két hét van hátra a 2014-es E3 kezdetéig, a játékipar legnagyobb seregszemléjéig, amin a legkisebb cégektől a legnagyobbakig mindenki igyekszik elkápráztatni a leendő vásárlókat portékáival. Az évnek ez az a hete, amiben mozdulni sem lehet a hírektől, a videóktól és a képektől, s noha nagy, fáradságos munka mindenről beszámolni, élvezzük a forgatagot, azt, hogy egyszerre több irányból is kapjuk a tömérdek információt.

Az E3 idén is nagy esemény lesz, ahol főleg az új generációs konzolok fognak domborítani, mert hát muszáj ezt tenniük, a megjelenést követő fél évben ugyanis egy kezünkön meg tudtuk számolni, hány olyan program jelent meg, ami miatt érdemes volna megvenni egyik vagy másik gépet. Az tehát várható, hogy nextgen, vagyis jobban mondva, jelenlegi generációs játékok egész áradatával szembesülünk -- de még mi mással? Nos, az alábbi listában erre próbálok választ adni, de konkrétumokba igazából nem bocsátkozok, csak általánosságban beszélek arról, mi vár ránk júniusban.

5. Kínos prezentációk

Sajnos elkerülhetetlen, hogy idén is legyenek kínos bemutatók, ez ugyanis egy amolyan íratlan szabály, vagy ha úgy tetszik Murphy törvénye, hiszen sosem klappol minden. Van, hogy a technika állít akadályokat azzal, hogy a játék lefagy vagy a hang kimarad, de van úgy is, hogy a stáb nem áll a helyzet magaslatán, elég csak a GamesComra gondolni tavalyról, ahol a Sony konferenciáján az operatőrnek fogalma sem volt arról, mit és mikor kellene mutatni. Mindezen felül pedig előfordul az is -- és inkább ez a gyakoribb --, hogy olyan emberek kerülnek színpadra, akiknek egyébként semmi keresnivalójuk nincs ott.

A közös nevező az elmúlt évek sajtókonferenciáiban az, hogy mindig volt legalább egy-két olyan szegmens, ami annyira nélkülözött mindenféle természetességet, s annyira mesterkélt volt, hogy még visszagondolni is rossz ezekre. Kezdő színészek jópofiznak egymással betanul beszólásokat dobálva egymás felé, a sztárvendégek pedig jól láthatóan csak a gázsi miatt vannak ott, nagy gamernek tettetve magukat. Idén is ez várható, már csak azért is, mert a Ubisoft show-ját ismét Aisha „girlwood” Tyler fogja vezényelni, újra két kézzel dobálva a kétértelmű célozgatásokat -- bár inkább ő legyen, mint az unottságát egyáltalán nem leplező Joel McHale.

top-5-kinos-bemutatok.jpg

4. Amit igazán vársz, az nem lesz kint

Minden évben fejben összerakunk egy listát arról, hogy milyen játékokat szeretnénk látni az E3 során, s minden évben csalódunk is egy kicsit, mert amit igazán szerettünk volna, az megint nem volt kint. Idén már most lemondhatunk arról, hogy lássuk a Fallout 4-et, ennek jelenlétét ugyanis pont a múlt héten cáfolta a Bethesda, de arra se számítson senki, hogy a Valve meglepetésképpen leleplezi a Half-Life 3-at vagy valamelyik nagyon várt folytatását, illetve minden bizonnyal az Agent, a Prey 2, a Mafia 3 és még egy sor másik, a fejlesztői pokolban ragadt játékkal sem találkozhatunk majd.

Az E3 beépítve tartalmazza azt, hogy valamilyen mértékben csalódunk, hiszen egyszerűen nem lehet kint minden, s lássuk be, mi játékosok hajlamosak vagyunk a csillagos égig emelni az elvásásainkat, gondoskodva arról, hogy azt senki se tudja megugorni. Jó hír azonban, hogy garantáltan nem lesz unalmas az E3, ugyanis, mint mindig, most is lesznek meglepetések, olyan címek bejelentései és olyannyira látványos bemutatók, amik talán még a nagy hiányzókat is elfeledtetik velünk.

top-5-amit-igazan-varsz-az-nem-lesz-kint.jpg

3. Lesz azért látnivaló

Noha a legjobban várt címek valószínűleg nem lesznek kint, senki se gondolja azt, hogy nagy bejelentésektől és meglepetésektől teljesen mentes lesz a show, erre precedens az elmúlt évek felhozatala. Arra például senki sem számított 2012-ben, hogy a Ubisoft látszólag a semmiből húzza elő a Watch Dogsot, amiben megvan a potenciál arra, hogy az új generáció első nagy sorozata legyen, de a Sunset Overdrive vagy éppen a The Order: 1886 is hasonlóan üdítő színfolt volt a palettán -- és a sort még lehetne folytatni.

Idén minden bizonnyal még több új játékot kapunk, jó eséllyel pár olyat, amire nem számítottunk. Az EA például rögtön hat friss címet fog bejelenteni, az eddigi éveket megnyerő Ubisoft pedig öt, már bejelentett, de nem igazán részletezett játékot hoz, és akkor a két nagy konzolgyártóról még nem is beszéltünk, amelyeknek hatványozottan érdekükben áll az, hogy új, érdekes, az adott konzol képességeit megcsillogtató játékokkal csábítsák vásárlásra az embereket.

Anélkül, hogy komolyabb találgatásba bocsátkoznék, várható egy hosszabb bemutató a Battlefront 3-ről, de valószínűleg láthatunk majd valamint a következő Mass Effectből. Konzolos fronton nyakamat merném tenni Forza Horizon 2-re, elvégre nemrég volt ebből szivárgás, illetve benne van a levegőben az is, hogy a Sony előrukkol az új Uncharted első gameplay videójával -- és ez csak azok, amikről tudunk valamit, a meglepetések valószínűleg olyan címek lesznek, amikre nem számítottunk, legalábbis őszintén szeretném azt hinni, hogy tényleg eredeti játékok mutatkoznak be, mindegyik konferencián.

top-5-lesz-azert-latnivalo.jpg

2. Ámítás lesz a csodagrafika

Ha valamiből, akkor a Watch Dogs 2012-es prezentációjából és a végleges játék grafikájának összehasonlításából egy életre megtanulhattuk, hogy az, amit az E3-on mutatnak, nem feltétlenül egyezik a valósággal. A nagy show keretében a programok mindig egy kicsit szebbek és egy kicsit jobbak, mint mire a boltokba kerülnek, így tényleg óva intek mindenkit attól, hogy bekajálja a bemutatókon elénk tárt csodagrafikát, mert az jó eséllyel kisebb vagy nagyobb mértékben megcsúnyul a premierre.

Az E3-on tehát lesz egy nagy rakás játék, köztük egy sor olyan cím, amiből ott fognak mutatni először mozgóképes anyagot, s ha látjátok a képernyő sarkában az „in-game footage” feliratot, akkor emlékezzetek vissza ezekre a sorokra, vagy még inkább erre a videóra, és mondjátok el háromszor: „majd akkor ítélkezek a grafikáról, ha a valódi gameplay felvételt látom”.

Ezzel egy nagy adag csalódást meg lehet ám úszni és a fölösleges vitákat is kecsesen át lehet ugrani, hogy inkább azzal foglalkozzunk, mit tud nyújtani, mit ígér nekünk a játék, elvégre nem a grafikától lesz jó valami.

top-5-amitas-a-csodagrafika.jpg

1. A Microsoft tarolni fog (talán)

Tudom-tudom, mostanság a Sonynak áll a zászló minden téren, de hallgassatok meg, a Microsoft most meg fogja fordítani a sorsát, s erre több jel is mutat, az elmúlt egy évben ugyanis rengeteg minden változott. A vállalat elsőként visszavonta a való világtól elzárt burokban készült stratégiáját a használt játékokról, aztán kivették a csomagból a végül mégsem létfontosságú Kinectet, ezzel 100 dollárral csökkentve a konzol árát, valamint jönnek az ingyenes játékok az Arany előfizetőknek, és nem kell duplán fizetni a streamelő szolgáltatásokért sem. Mindeközben a Microsoft felső vezetése változott, s nem csak új ember került az Xbox divízió élére, hanem a vezérigazgatói pozícióban üldögélő Steve Ballmert is leváltották, hogy helyére Satya Nadella kerüljön. Ő persze nem friss hús, hiszen több mint két évtizede dolgozik már a cégnél, de nyilván nem Ballmer, így esélyes, sőt biztos, hogy vannak új elképzelései, amiket a tanácsadói szerepkörbe visszalépő Bill Gatesszel tud majd kidolgozni.

Van tehát egy nagyjából egyenesbe hozott üzleti stratégia, egy új, friss elképzeléseket dédelgető vezetőség, és egy olyan konzol, ami árban végre felveszi a versenyt a nagy riválissal. Az egyetlen dolog, ami még hiányzik ehhez a recepthez, a játékok sora, amikkel el lehet adni a konzolt, ezek bemutatására pedig keresve sem lehetne jobb alkalmat találni, mint az E3. A Microsoft meg is ígérte, hogy egy nagyszerű show-val készülnek, amit én hajlamos vagyok elhinni, már a következő ok miatt is: a redmondiaknak nagyobb szüksége van arra, hogy nyerjenek, mint bármikor máskor.

A PS4 alaposan elhúzott az Xbox One mellett, hiszen a Sony hétmillió feletti eladásról beszél, ennek fele ráadásul PSN előfizető. Eközben a Microsoft inkább hallgat a konzol teljesítményéről, de annyi biztos, hogy ötmillió alatt vannak, merthogy ennyit szállítottak ki a boltokba. A Microsoft ezzel a hátránnyal tisztában van, el is ismerték, hogy az ár és a limitált elérhetőség közrejátszott a gyenge teljesítményben, de jön a szeptember, amikor a világ többi részén, köztük Magyarországon is kiadják a gépet az új, 400 dolláros áron, s ha egy sor figyelmet felkeltő játékkal is megtámogatják a startot, nagyon jó évet zárhat az Xbox csapat, s jól kezdhetik a következő esztendőt is. Ehhez persze az kell, hogy tényleg érdekes programokat mutassanak, s ne ragadjanak le a végtelenül unalmas sport és tévé mellett, ahogy azt szokták.

top-5-microsoft-traolni-fog.jpg

És te mit vársz a június 10-én kezdőd E3-tól?