2006-ot írunk, a PC-ipar folyamatos növekedésben volt és a játékosok, valamint a teljesítmény-orientált felhasználók száma is egyre csak nőtt. A teljesítmény megszállotjaként ez a közösség egyre többször feszegette a hardverek határait annak érdekében, hogy a leggyorsabb órajelekkel és legjobb játékélménnyel legyenek gazdagabbak. 

rog1.jpg

Az ASUS gyorsan felismerte ezeknek a PC-rajongóknak a fontosságát, hiszen a saját mérnökeink is imádtak játszani és a PC-s komponensek határait feszegetni. Innentől már csak történelem, hogy “Project G” néven miként alakult meg egy külön divízió és hogyan kezdett el a lelkes játékosokból álló csapat Pluto kódnéven egy kifejezetten extrém felhasználásra és játékra tervezett alaplapon dolgozni.

rog5.jpg

A terhelhetőségben, hangminőségben és egyedi megoldásokban folyamatosan élenjáró alaplapokat 2008-ban már az első ROG grafikus kártyák követték, hiszen bemutatkozott a Matrix EN9600GT és a EN9800GT. A mellékelt iTracker segédprogrammal néhány kattintásra volt csak szükség ahhoz, hogy a felhasználók az órajel és feszültség határait feszegessék és a ventilátor viselkedését szabályozzák.

rog7.jpg

Az egyre erősebb grafikus kártyák pedig egyre jobb játékélményt kínáló monitorokat kívántak, így születhetett meg a ROG Swift PG278Q, amely az első ROG monitor címe mellett elmondhatja magáról, hogy az első natív WQHD felbontású NVIDIA G-Sync-es megjelenítő a piacon. Innen már tényleg csak pár lépés volt a játékosok igényeinek megfelelő ROG perifériák kialakulása, amelyek már a kezdetben is olyan extrákat kínáltak, mint például a felhasználók által cserélhető Omron kapcsolók a Gladius esetében.

A komponensek mellett folyamatosan folytak a laptopokat és asztali gépeket érintő fejlesztések is, melynek köszönhetően 2008-ban bemutatkozhatott az első ROG laptop, a G70. Az SLI-be kötött két GPU mellé kétmagos processzor, dupla tárhely és egy másodlagos kijelző is került a rendszerüzeneteknek és e-mail értesítéseknek. Akkor még talán elképzelni is nehéz volt, hogy bő 10 évvel később a ROG Zephyrus Duo 15 is két kijelzővel érkezik, méghozzá elképesztően sokrétű funkcionalitás és abszolút felsőkategóriás teljesítmény mellett.

rog6.jpg

Persze az idő múlásával a teljesítmény mellett más igények is felmerültek a játékosok részéről, így születhetett meg a letisztult külsőbe csomagolt, mégis felsőkategóriás teljesítményt kínáló ROG Zephyrus M16 vagy az eSport és a gaming szerelmeseinek készült, abszolút teljesítményorientált ROG Strix Scar széria. Ahogy az ASUS márkát, úgy a Republic of Gamers szériát sem kerülték el az ennél is vagányabb innovációk, elég csak a ROG Zephyrus G14 fedlapján megjelenő AniMe Matrix kijelzőre vagy az ultrabook-ok méretével és könnyedségével vetekedő, mégis játékosoknak tervezett hardverekkel büszkélkedő ROG Flow X13-ra gondolni, melyből egy XG Mobile segítségével rögtön asztali gamer gépet varázsolhatunk. 

Természetesen az ASUS azokra is gondolt, akik kifejezetten asztali gépet keresnek úgy, hogy nekik már csak be kelljen azt kapcsolni, de mégis kiemelkedő erővel rendelkezzen. 2011-ben mutatkozott be a ROG Tytan, amelynél egy gombnyomás elég volt ahhoz, hogy a CPU sebességét jóval a gyári értékek fölé repítse. A ROG G20-as gépek az asztali gépek esetében is a kompaktság határait feszegették a kiemelkedő teljesítmény megtartása mellett, manapság pedig a ROG G15 és G35-ös asztali gépek fedik le szinte az egész gamer szegmenst, attól függően hogy milyen teljesítményre van szüksége a felhasználóknak. A ROG G35-ös gépekben a legújabb Intel és AMD processzorok mellett a legerősebb NVIDIA grafikus kártyákat is megtalálják a felhasználók, a koncepció pedig semmit sem változott, hiszen a dobozból kivéve egy gombnyomásra indul a játéka tervezett komplett gép.

rog4.jpg

A legnagyobbak után végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni az egyik legkompaktabb ROG terméket, a ROG Phone szériát. A mobil gaming néhány éve olyan növekedésbe kezdett, mint 2006 környékén a PC-s játékvilág. Vezető gamer márkaként, az ASUS nem hagyhatta cserben a mobil játékosokat, így 2018-ban bemutatkozott az első ROG Phone, manapság pedig a ROG Phone 5S nem csak csúcsteljesítményével, hanem egyedi kiegészítőivel és különleges megjelenésével szolgálja ki a játékosok igényeit.