A gamer laptopok régebben mind brutálisan nagy és nehéz monstrumok voltak, ez a trend azonban az utóbbi időkben enyhén szólva is megváltozott, ahogy azt az Asus ROG Zephyrus G14 esete is jól mutatja. A tajvani gyártó játékra kihegyezett notebookja ugyanis meglepően kecses és elegáns, azonban ne hagyjátok, hogy ez a külső megtévesszen titeket! A G14-nek már a tavalyi kiadása is kifejezetten erős hardverekkel érkezett, az idei modell pedig csak tovább javít ezen.

img20210905154511.jpg

AniMe meg amit akartok

Az Asus ROG Zephyrus G14 kinézete elég szerénynek mondható, ugyanis egy gamer mércével mérve viszonylag könnyű és vékony gépet kapunk a pénzünkért, amin csak néhány merészebben letört él jelzi, hogy valójában játékra kihegyezett laptoppal van dolgunk. Az anyaghasználatra persze így sem lehet panasz: az Asus gépe kifejezetten minőségi darabnak érződik, ami nem hajlik a legkisebb érintéstől, emellett könnyű, de egyben erős is.

Ez a kialakítás azonban csak addig tűnik visszafogottnak, amíg be nem kapcsoljuk a laptopot: a G14 hátoldalán ugyanis ott virít a G14 leglátványosabb eleme, az úgynevezett AniMe mátrix. Ez lényegében egy LED-ekből felépített kijelző, amit különféle egyszerű minták és alakzatok kivetítésére használhatunk. Persze több fps-ünk ettől még nem lesz, de az AniMe mátrix így is egy jópofa és egyedi megoldás, ami kifejezetten jól jöhet azoknak, akik szeretik alaposan testre szabni a laptopjukat.

Emellett pedig szót érdemel a G14 hagyományos kijelzője is, ami egy 14 incses, fullHD felbontású, 144 Hz-es képfrissítésű IPS panel. A gyártási technológiának hála a képernyő betekintési szögei kifejezetten jók, emellett pedig a színhűsége is nagyszerű, így a G14 akkor is ideális választás lehet, ha játék mellett tartalomgyártásra vagy képszerkesztésre keresünk gépet.  Plusz a kijelző színei élénkek, kontrasztjai pedig élesek, így pedig még ilyen kis felületen is bele lehet feledkezni a játékba.

img20210905154552.jpg

Indul a reaktor

Hardverét tekintve a G14 tavalyi kiadása a középmezőny felső szegmensét képviselte, és ez igaz az idei modellre is, bár az Asus mérnökei természetesen frissítettek a komponenseken. A nálunk járt laptopban egy 3 GHz-es AMD Ryzen 7 5800HS processzor lapult, megtámogatva egy 6 GB-os Nvidia GeForce RTX 3060-as videokártyával, egy 1 TB-os SSD-vel, valamint 16 GB DDR4-es RAM-mal.

Talán mondanunk sem kell, hogy a fenti konfigurációnak a legtöbb modern játék nem jelent túl komoly kihívást, azonban tesztünk alapján így is akad pár erőforrásigényesebb cím, ami kicsit megszorongatja a G14-t. A Resident Evil Village például 136-140 fps-sel futott a lehető legmagasabb grafikai beállítások mellett, fullHD felbontásban, míg a Day Gone-ból 80 fps-t, a Cyberpunk 2077-ből 50 fps-t, a Controlból pedig 60 fps-t tudtunk kisajtolni hasonló paraméterek mellett.

img20210905154701.jpg

Az RTX3060-nak hála pedig mindezek mellett a sugárkövetésbe is belekóstolhatunk egy kicsit, szintén egész jó eredményekkel. A Resident Evil Village bekapcsolt ray-tracing mellett például 70 fps-t produkált, míg a Control 35-40 fps körül ingadozott, a Cyberpunk 2077 pedig stabil 50 fps-t hozott ilyen körülmények között. És mielőtt megkérdeznétek: igen, a G14-en a fűnyíró szimulátor is reccenés nélkül fut, ha valaki esetleg igazán komoly játékok futtatására szeretné használni az Asus üdvöskéjét.

Ennek a komoly teljesítménynek azonban van két hátulütője is: egyrészt a G14 aksiról nagyjából egy óráig húzza csak, másrészt pedig a laptop melegszik, mint a fene. Ez önmagában még nem lenne olyan nagy probléma, de nagyjából 30-40 percnyi játék után már a billentyűzet hőmérséklete is érezhetően elkezd emelkedni, ennek „hála” pedig az f-től jobbra eső billentyűket kifejezetten kellemetlen lenyomni.

img20210905154431.jpg

Gaming laptop egyéniségeknek?

Mindent összevetve az Asus ROG Zephyrus G14 2021-es verziója épp ugyanolyan jó vételnek mondható, mint a tavalyi kiadás. Az erősebb processzornak és videokártyának hála a laptop teljesítménye kicsit megugrott (ez főleg a sugárkövetés bekapcsolásakor érezhető), és bár a melegedéssel és az akkumulátor méretével akadnak gondok, ezek azért nem olyan végzetes hiányosságok. Pluszban érdemes még megemlíteni az AniMe mátrixot is, ami egy jópofa kis extra lehet azoknak, akik élnek-halnak az önkifejezésért. A G14 azonban nemcsak nekik, hanem bárki másnak is bátran ajánlható, hiszen az Asus a tavalyi évhez hasonlóan az idei modellel is egy elég jó gépet tett le arra a bizonyos asztalra.