pcguru-ajanlott2590x150.jpg

 

A játékra kihegyezett laptopok világában általában a nagy, masszív és súlyos modellek hódítanak, már csak azért is, mert a bennük lapuló rengeteg bivalyerős hardver azért megköveteli magának a helyet. Az Asus ROG Zephyrus G14 azonban elég látványosan szembemegy ezzel a trenddel, hiszen 14 colos kijelzőjével egy kifejezetten kompakt konstrukciónak mondható a gamer gépek között. Ez a megjelenés viszont ne tévesszen meg senkit: a Zephyrus G14 ugyanúgy tökéletesen alkalmas a játékra, mint jóval masszívabb kollegái.

asus-rog-zephyrus-g14-01.jpg

Enter the (AniMe) Matrix

A Zephyrus G14 nemcsak mérete, hanem kialakítása alapján is egy meglepően szerény laptopnak nevezhető. Igaz, hátul, a hűtés környékén megfigyelhető pár letört él, de ezeket leszámítva egy kifejezetten elegáns gépet hoztak össze az Asus mérnökei, amiből csak úgy árad a visszafogott erő és magabiztosság. Az anyagminőségre sem lehet panasz, a laptop kisebb méretei ellenére is masszívnak és strapabírónak mondható, érződik rajta, hogy a gyártó semmit nem spórolt ki belőle.

És bár ez a visszafogott kialakítás önmagában is jól néz ki, a Zephyrus G14 igazi különlegessége a hátán található AniMe Matrix kijelző, amit az Armoury Crate-ben található AniMe Matrix szoftverrel teljesen testre is szabhatunk. Mehetnek rajta előre rögzített vagy saját képek és animációk, de akár praktikusabban is felhasználhatjuk, hiszen az aksi töltöttségét, a dátumot vagy akár a pontos időt is kiírathatjuk vele. Összességben elmondható, hogy az AniMe Matrix egy jópofa és egyben meglepően hasznos megoldás, amit érdemes kihasználni, ha a Zephyrus G14 megvásárlása mellett döntünk.

Végezetül pedig muszáj beszélni egy kicsit a csatlakozókról is, ezen a téren ugyanis meglepően változatos a felhozatal. A gép jobb oldalán található két hagyományos USB és egy USB-C bemenet, míg bal oldalt a töltőcsatlakozó mellett egy HDMI és egy Jack, valamint egy második USB-C bemenet található. Mindez pedig azért érdekes, mert a Zephyrus G14-et akár USB-C-n keresztül is tölthetjük, ami az AniMe Matrix kijelzőhöz hasonlóan egy elég hasznos kis extra.

asus-rog-zephyrus-g14-03.jpg

Pörögjön a játék!

Külsőre az Asus ROG Zephyrus G14 elég különlegesnek mondható, és szerencsére a belsejére sem lehet panaszunk. A nálunk járt gépben egy AMD Ryzen 7 4800HS processzor lapult, kiegészítve egy Max-Q dizájnnal érkező Nvidia RTX 2060 videokártyával, 16 GB DDR4-es RAM-mal és egy 1 TB-os SSD-vel.

Talán már a fenti felsorolásból is érződik, hogy a Zephyrus G14 igen korrekt hardvereket kapott, melyek a gyakorlatban is remekül működnek. Mi a teszt során a Doom Eternalt, az Immortals Fenyx Risingot, a Call of Duty: Warzone-t, a Controlt és az Assassin’s Creed Valhallát próbáltuk ki rajta, 1080p-s felbontással, magas grafikus beállítások mellett. A 60 fps pedig minden címnél megvolt, egyedül az utolsó két játéknál rezgett egy kicsit a léc, de itt sem jelentősen: a Control átlagban 54 fps-t tudott felmutatni, míg a Valhalla esetében 50 fps körül alakult ez a szám.

asus-rog-zephyrus-g14-02.jpg

Egy igazi különlegesség a felső polcról

Mindent összevetve az Asus ROG Zephyrus G14 egy elég izgalmas ajánlat azoknak, akik az átlagos gamer laptopoknál valami többre vágynak. 14 colos kijelzője és kompakt kialakítása miatt a gép sokkal mobilisabb, mint játékra kihegyezett társai java, az AniMe Matrix kijelző pedig nemcsak jópofa, hanem kifejezetten hasznos is lehet, ha elszöszölünk egy kicsit a beállításával. Mindezek mellett pedig a hardverre sem lehet panaszunk, avagy a laptop a legtöbb friss címnél, 1080p-s felbontás és magas grafikai beállítások mellett is tudja hozni a stabil 60 fps-t.

A Zephyrus G14 esetében így egyedül az ár jelenthet gondot, hiszen a nálunk járt gépért hazánkban jelenleg nagyjából 500 ezer forintot kérnek, ami már egy komolyabb összeg. De ha meg tudunk engedni magunknak egy ilyen kiadást, és valami igazán különleges gamer laptopra vágyunk, akkor az Asus ROG Zephyrus G14-gyel egyszerűen nem lőhetünk mellé.