Az év első hónapja egy egészen váratlan válással kezdődött, miután a Bungie és az Activision bejelentették, hogy különválnak útjaik. Hiába tehát a komoly remények és a tízéves terv, a Destiny két megjelent része és kiegészítői rengeteg nehézségen mentek keresztül, bizonyára ezért is döntöttek a felek a válás mellett. A jogok mindeközben a Bungie-nál maradtak, akik így saját gondozásban folytatták a Destiny 2-vel.

2019-01-destiny.jpg

Ha január, akkor CES, így megy ez már évtizedek óta, az idén pedig az Nvidia kihasználta az alkalmat, hogy bemutassa az RTX 2060-at. Ezzel együtt bejelentették azt is, hogy a videokártyával együtt érkező driver segítségével a már megjelent Freesync monitorok is képesek lesznek arra, hogy alkalmazzák az Nvidia G-Sync technológiát, valamint kiderült, hogy érkeznek az első RTX kártyával szerelt laptopok is.

2019-01-rtx.jpg

Hardverfronton érdekes újdonság volt még a Slightly Mad Studios saját konzolgépe, a Mad Box is, melynek koncepcióját szintén ebben a hónapban mutatták be. A Project CARS fejlesztői nemes egyszerűséggel az eddigi legerősebb konzolt ígérték, aminek meg sem kottyan a 4K és a 60 fps, akár még VR-ban sem, a gépet pedig 2022-re tervezték piacra dobni - a későbbi Codemasters-felvásárlással azonban könnyen lehet, hogy nem lesz az egészből semmi.

2019-01-mad-box.jpg

A mikrotranzakciók elleni háború januárban fontos fejezettel bővült, bejelentették ugyanis, hogy az ilyen téren kifejezetten érzékeny Belgiumban kikerül a FIFA 19-ből minden ilyen jellegű játékelem. A belgák loot box-ellenes harcának nem ez volt az első csatája, hiszen korábban a Counter-Strike: Global Offensive és az Overwatch is áldozatául esett a helyi törvényeknek.

2019-01-fifa.jpg

74 éves korában, hosszú betegséget követően elhunyt Vajna András, művésznevén Andy Vajna. A világ elsősorban filmproducerként ismerte őt, ugyanakkor a gaming iparághoz is volt köze, hiszen ő alapította azt a Digic Picturest, amely az évek során olyan játékokhoz készített világszínvonalú CG-átvezetőket, mint az Assassin's Creed, a The Witcher vagy a League of Legends.

2019-01-vajna.jpg

Folytatódott a a THQ Nordic évek óta tartó nagybevásárlása. Ezúttal azonban nem egy stúdiót láncoltak magukhoz, hanem egy értékes IP-t az Outcast képében. Az először 1999-ben megjelent nyitott világú akció-kaland jogait az eredeti alkotóktól sikerült megszerezni.

2019-01-outcast.jpg

Az esport és a "valódi" sport kapcsolata mindig érdekes téma, és sokan vannak, akik erősen szorgalmazzák, hogy előbbi az olimpia programjába is bekerüljön, így közelebb hozva a fiatalabb korosztályt. Vannak azonban olyanok is, akik komolyan ellenzik ezt: a Német Olimpiai Sportegyesület elnöke, Alfons Hörmann például úgy fogalmazott, hogy "az esport nem létezik", és semmi köze a sporthoz, emiatt pedig az olimpián sincs helye.

2019-01-olimpia.jpg

A játékmegjelenések szempontjából nem kellett sokat várni az év első nagyágyújára, hiszen megérkezett a Resident Evil 2, de egy másik nagy nevű japán franchise is új epizóddal jelentkezett a Kingdom Hearts 3 személyében. Szintén a japán finomságok táborát erősítette az Ace Combat 7: Skies Unknown és a Travis Strikes Again: No More Heroes, míg indie fronton az év egyik legjobbjának bizonyuló Slay the Spire, valamint a Sunless Skies voltak a leginkább emlékezetesek.

Folytatás holnap, benne a februári történésekkel!