• Befutott az RTX 2060, 350 dolláros ajánlott fogyasztói áron
  • A G-Sync kompatibilis lesz már meglévő a Freesync monitorokkal is
  • Több, mint 40 RTX-képes laptop érkezik az idén

Az AMD nem siet, az Nvidia viszont csak úgy szórja az RTX-kártyákat - igaz, a nagy rohanásban részvényeik értéke lemaradt, meglátjuk, hogy segítenek-e rajta, ha lapot húznak tizenkilencre. Egy sor bejelentéssel készült az Nvidia az éppen most zajló CES 2019-re, a több, mint másfél órás sajtótájékoztató és a bemutatott termékek közül csak a legérdekesebbekre fókuszálunk. Egy hét, és január 15-én megjelenik a piacon az Nvidia RTX 2060, mely a korai tesztek szerint az RTX 1070Ti képességeit hozza el nekünk. Mondhatnánk azt is, hogy ugyanaz a két kártya, csak az „új fiú” Turing architektúrán produkálja ugyanazt, mely mellé természetesen ott a Ray Tracing és a DLSS. Az már más kérdés, hogy jelenleg alig van játék, mely ezeket ki is használná, de a 349 dolláros ajánlott fogyasztói árnak (100 ezer forint + ÁFA) limitált ideig része a Battlefield 5 vagy az Anthem – ezeket ugyanis a kártya mellé megkapjuk. Még így sem igazán olcsó, de a vele egyenrangú RTX 1070Ti-hez képest megfizethetőnek nevezhető.

rtx-2060-nvidia.jpg

Jó hír, hogy a RTX 2060 mellé érkező driverrel együtt, már a piacon levő Freesync monitorok is képessé válnak az Nvidia G-Sync tehcnológiájának alkalmazására – mely eddig csak igen drága modellek sajátja volt. Az előzetes bejelentés szerint az ACER XFA240, ACER XZ321Q, ACER XG270HU, ACER XV253KASUS, Agon AG241QG4, AOC G2590FX, BenQ XL2740, ASUS MG278Q, ASUS XG248, ASUS VG258Q, ASUS XG258, és ASUS VG278Q lesznek képesek együttműködni az Nvidia technológiájával. Igaz, hogy árban még mindig nem az alsó kategória, de már jelentősen nagyobb a választék, ha Nvidia kártyánk képességeit szeretnénk kihasználni.

g-sync-nvidia.png

Végül, hogy teljes legyen a kép, január végén érkeznek az első RTX kártyával szerelt laptopok is, melyeket hangzatosan a „leggyorsabb, legvékonyabb és legkönnyebb” rendszereknek nevezik és a Playstation 4 Pro erejének duplájával hirdetik, valamint akkumulátoruk is tovább bírja majd. Eddig az ígéretek, de majd csak nyugtával dícsérjük a napot, a beharangozott 40 modell 100 konfigurációjából egynémely biztos megfordul majd szerkesztőségünkben is.