• Két nap alatt másfél évnyi előnyt vesztett az Nvidia
  • A részvények értéke pár nap leforgása alatt a felére esett vissza
  • E mellett a teljes elektronikai piac zsugorodása látszik

Az Nvidia részvényei az elmúlt két napban meredeken zuhanni kezdtek, elsősorban a csalódást keltő harmadik negyedéves üzleti jelentésük nyomán, másodsorban olyan téves információk is befolyásolhatták, mint az RTX 2080 Ti kártyák gyártási hibákból adódó visszahívása. Az októberi csúcshoz képest (289 dollár) a tegnapi tőzsdezáráskor csupán 144 dollárért futottak az Nvidia részvényei, ezzel 50%-ra növelve a hétvége előtti értékesést. Ezzel a cég értékpapírjaival gyakorlatilag a tavaly nyári árfolyamon kereskednek.

nvidia-stocks-2018-november.jpg

Hogy megérthessük a folyamatot, több dolgot kell észben tartani, egyrészt az eddigi elkönyvelt növekedésben jelentős szerepet játszott a kriptovaluta-őrület, ez a lufi mára ha nem is kidurrant, de leeresztett. Ehhez adódik hozzá a negyedéves jelentés, a dezinformációk, és végül az emberi tényező: a csökkenő árfolyam pánikszerű eladási hullámot indít be, a többség még haszonnal akar megszabadulni részvényeitől.

Nagyobb távlatból nézve a félvezetők piacán mindenki esést könyvelhetett el - még ha nem is akkorát, mint az Nvidia, de az elmúlt cirka fél évben a piac zsugorodása látszik. Az egyelőre kérdéses, hogy a történtek milyen hatással lesznek a piac egészét tekintve.

nvidia-rtx-2080-raytraced.jpeg

Lábjegyzetben pusztán érdekességként idebiggyesztenénk, hogy bár összefüggés nincs, az Activision-Blizzard papírjainak nemrég jelentett mélyrepülése azóta sem ért véget, bár stabilizálódni látszik az árfolyam.