2023-ban voltak nagyon jó akció- és szerepjátékok, stratégiák, indie címek, sőt már arról is született cikk, hogy melyek lettek a legjobban és legrosszabbul értékelt megjelenések, sőt ezek között én is megtaláltam a személyes kedvenceket. Szerintem nyugodtan mondhatom, hogy ha 2024 is hasonlóan teljesít, annyira nem lehet majd okunk a panaszra, pláne, hogy több régóta várt játék megjelenése is el lett csúsztatva, avagy 2024-ben már lesz pár biztos befutónk. És hogy mik ezek? Lássuk, mely játékokra leszünk biztos vevők a közeljövőben!

5. Alone in the Dark

Bár a széria a végére eléggé zátonyra futott, a címhez meg annyi köze sem lett, mint a hasonlóan hulladék filmadaptációnak, de na, mégis csak a túlélőhorror műfaj őséről beszélünk, amely poliginokkal teli rémálmokat okozott, és ami most  megújuva, mentalitásában és hangulatában szeretne kicsit visszakanyarodni a gyökereihez. A tavalyi Gamescomon egészen biztató volt, ahogy a fejlesztők a játékhoz álltak, így kíváncsian várom, hogy mit sikerül kihozni a témából, mert szükség lenne egy igazán jó túlélőhorrorra. 

4. Dragon's Dogma 2

Ha abszolút személyes listát fogalmaznék, ez és a következő játék toronymagasan vezetne minden más előtt. Már csak azért is, mert 2012-ben a Dragon’s Dogma olyan élményeket nyújtott, amilyenekre más dark fantasy még nem volt képes. És igen, még a Dark Souls sem. Mert bár a Capcom üdvöskéje kicsit könnyebb volt (a Dark Arisen azért tett ez ellen is), tartalmilag, történet és megoldások terén hasonlóan zseniális akció-szerepjátékot kaptunk. Kezdjük azzal, hogy pawn-rendszer. A saját, tetszés szerint kialakított segítőt más is kikölcsönözhette online játéknál, a pawnok így másoknál is jártak, sőt tanultak, aminek hála bárkit figyelmeztethettek a szörnyek gyenge pontjaira és a többi. A lényeket meg is lehetett mászni, a harcok pedig látványos, akár sok percen át tartó élet-halál küzdelmekké alakultak, zseniális zenék mellett. És akkor az élő világról, a többszöri és így teljessé váló végigjátszásról még nem is beszéltünk. Ha ezeket csak egy kicsit sikerül még jobbá tenni, 10 év tapasztalatával kikerekíteni, már itt van az év egyik legjobb és legizgalmasabb játéka.

3. Warhammer 40,000: Space Marine 2

És ahogy már említettem, a Space Marine 2 szintén az év egyik legjobban várt játéka, bár a témáját és az első rész minőségét tekintve ezzel esélyesen sokan vannak még így. Mert ugye 2011-ben azért ez egy nagyon jó akciójáték volt. Nem az eszéért szerettük, mert nem volt kifejezetten intelligens, elvégre leginkább az orkokat daráltuk benne, avagy mindent ellepett a zöld horda, majd még a káosz hírnökei is megjelentek, de na, ahogy ez megvalósult, arra még az Istencsászár is az áldását adta volna. A látvány a maga idejében elképesztő volt, a gótikus épületek úgy tornyosultak az ember fölé, ahogy azt a regények és a modellek alapján egy rajongó elvárná, minden páncél és részlet hű volt az univerzumhoz, a zene pedig annyira fantasztikus, hogy az MP3 a mai napig rajta van a telefonomon, és már legalább 100-szor meghallgattam oda-vissza. Na, most ha csak ugyanezt kapjuk meg, de génorzókkal, még szebb köntösben, akkor már azzal is jól járunk, de bízom benne, hogy ennél sokkal több mindenre számíthatunk a nem is kicsit csúszás után, amit idén jelentettek be.

2. Star Wars Outlaws

De persze, a tömegízlést kell nézni, azt pedig a hívószavak már eleve megmozgatják, a Star Warsnál nagyobb hívószó pedig kevés létezik. És ha ehhez hozzáadjuk a The Divisiont, vagyis a Massive Entertainment stúdiót és képességeit, akkor máris kezd tényleg izgalmassá válni a képlet. Pláne, hogy ez egy egyszemélyes, nyitott világú, küldetés-alapú Star Wars-játék, A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér közötti időszakból. Egy törvényen kívüli gazember, Kay Vess (Humberly González alakításában) és társa, Nix (Dee Bradley Baker) "megkísérli az egyik legnagyobb rablást, amit a Külső Perem valaha látott", mindezt egy több bolygón átívelő utazás során, köztük olyan ismerős helyszínekkel, mint a Tatooine, valamint olyan eddig soha nem látottakon, mint a Toshara hold, amelyet a tanzániai szavanna tájképe ihletett. Ez azért elég jól hangzik, pláne, ha a kánonba is sikerül beilleszteni a történetet, esetleg még a Sithekkel és/vagy a Birodalommal is ujjat húzva. Mondd, te mit szeretnél leginkább látni egy ilyen Star Wars-játékban, mit szeretnél leginkább átélni?

1. S.T.A.L.K.E.R. 2

Legvégül itt van az a játék, ami akkor is későn jött volna, ha 10 éve jelenik meg, de akkor még ugye szó sem volt róla, ellenben évek óta húzódik az elkészülte, ami részben teljesen érthető, amennyiben a stúdió tavaly óta húzódó helyzetét vesszük alapul. A S.T.A.L.K.E.R. azonban legenda, egy olyan akció-kaland, ami a régióban közelebb áll az emberek szívéhez, mint bármi más, ami Csernobil közelségét tekintve nem annyira meglepő. Ráadásul ennyi év kihagyás után (Te jó ég! már 16, lassan 17 éve, hogy megjelent!) igazán ki lehetnek éhezve a rajongók, amiből már csak két dolog következhet: vagy annyira, hogy már nem számít semmi, csak játszani lehessen vele, így még a hibái sem számítanak… vagy annyira, hogy az elvárások olyan toronymagasan vannak, amit már el sem lehet érni.

És azért van még más is

A lista azonban nem teljes, hiszen számos videójáték érkezik 2024-ben is, melyek közül csak a legizgalmasabbakat és legfontosabbakat említettük. Többek között biztosan várható a Little Nightmares 3 és a Helldivers 2, vagy a Tekken 8, meg persze ott van a Final Fantasy 7 Rebirth, ami már régóta várt folytatása a PS5-exkluzív Final Fantasy 7-nek. Mert bizony exkluzív újdonságok is várhatók, nem is egy, és aki eddig nem döntött egy PS5 vagy egy Switch mellett, annak most már pláne lesz oka a vásárlásra. No, nem mintha PC-n unatkoznánk, kezdve azzal, hogy csak az év végéről két különlegesebb stratégia, a Stargate és a Terminator csúszott át 2024-re.

Nagyobb probléma, hogy új IP-t nem nagyon látni, ahogy igazán új ötletet sem, de ez a trend sem ma kezdődött, csak mostanra vált sokkal szembetűnőbbé. Ettől függetlenül, ha csak az említettek fele lesz kiemelkedő, már jól járunk, és természetesen reménykedünk a még be nem jelentett fejlesztésekben és az indie címekben. Te mit vársz leginkább a 2024-es megjelenések közül?