• Már egyszer elvesztette a Valve a pert, akkor fellebbeztek
  • Most már nincs tovább, 3 millió dollár büntetést be kell fizetni

Az ausztrál versenyhivatal (Australian Competition and Consumer Commission, ACCC) bejelentette, hogy a Valve a még tavalyelőtt hozott bírósági döntés ellen benyújtott fellebbezését elutasították. Ennek értelmében a cégóriás kénytelen lesz befizetni azt a 3 millió dollár büntetést, melyet eredetileg azért szabtak ki rájuk, mert még 2014-ben sem volt lehetőség arra, hogy a megvásárolt játékokat vagy DLC-ket visszaváltsuk.

Azóta persze változott a helyzet, 2015 júniusától már (bizonyos feltételek mellett, persze) bárki visszakérheti a pénzét, ha nem elégedett a megvásárolt termékkel. Ez persze nem hatotta meg az ausztrál hatóságokat annak ellenére sem, hogy a Valve fizikailag nincs jelen az országban, mert az ottani bíróság a digitális tartalmakat a hagyományos árucikkek közé sorolta. És akik ilyeneket árusítanak, azokra vonatkoznak az ausztrál törvények, függetlenül attól, hol a székhelyük.

Igaz, hogy ez csak aprópénz a Valve irgalmatlan bevételei és folyamatosan növekvő felhasználóbázisa mellett, de jogi precedenst teremtett az ügy és – bár ezt sosem ismerte el hivatalosan senki – ennek köszönhetően világszerte visszaválthatjuk Steamen a játékainkat.

saxton-hale-explosion.jpg