• A Steam immáron visszaadja a pénzünket, ha egy játékkal keveset játszottunk
  • Sokan örülnek ennek
  • Legalább két indie csapat viszont nem
  • Qwiboo és a Puppygames eladásai is nagyot csökkentek

A múlt héten a Steam elindította a pénz-visszafizetési rendszerét, amelynek keretében majdnem minden, a Steamen vásárolt terméket visszaválthatunk, ha azzal két óránál kevesebbet játszottunk. A rendszert sokan tárt karokkal fogadták, hiszen így lehetőség nyílt arra, hogy kockázatok nélkül próbára tegyünk egy játékot, ám nem mindenki ilyen derűs -- a Qwiboo és a Puppygames is arról számolt be, hogy drasztikusan csökkentek az eladásaik.

A mindösszesen két euróba kerülő Beyond Gravity fejlesztője, a Qwiboo elmondta, hogy a visszafizetés bejelentése óta 18 vásárlóból 13 visszakérte a pénzét -- az elmondásuk szerint eddig is volt ilyen, de ezek aránya eddig csak minimális volt. Íme egy grafikon az eladásokról.

qwiboo-steam.png

Ehhez hasonló mutatókat kapott a PuppyGames gárdája is, akik szintén a budget kategóriában indulva, egy és tíz euró közötti játékokat árulnak.

puppygames-steam.png

Mindez persze várható következménye volt a pénz-visszafizetési rendszer bevezetésének, ezzel ugyanis kvázi egy demót kaptunk, és mint láthatjuk, egy kisebb játék esetében a rendelkezésre álló két óra sokaknak elég volt ahhoz, hogy eldöntsék kell-e nekik a játék. Arról persze lehetne vitatkozni, hogy a rövid játékok esetében jó-e, ha ennyi időt kapnak a felhasználók.