A videojátékok világában kevés címnek van olyan hűséges rajongói bázisa és olyan tisztes múltja, mint a Secret of Mana-nak. 1993-ban jelent meg először a Super Nintendo Entertainment System konzolra, és azóta is meghatározó darabja a videojáték történelemnek. Ez a JRPG ötvözi a varázslatos kalandokat, az izgalmas harcokat és a mély karakterfejlődést, így nem csoda, hogy kultikussá vált az évek során.

A mana titka

A Secret of Mana a Square Enix (akkoriban még Squaresoft) által fejlesztett játék, és valójában egy folytatás a Seiken Densetsu című művükhöz. Japánban így nem meglepően Seiken Densetsu 2 címen jelent meg. A maga idejében forradalmi újdonságot hozott a játékiparba: a színes és varázslatos világ, a lenyűgöző zene és a karakterek gazdag személyiségei még azokat is rabul ejtették, akik nem voltak szokványosan a JRPG játékok iránt érdeklődők vagy direkt kerülték a műfajt. A Mana titka őket is elvarázsolta.

mana1.jpg

A történt szerint egy rejtélyes energiaforrás, a mana körül forog minden. Egy letűnt civilizáció ennek felhasználásával létrehozott egy hatalmas csatahajót, azonban az istenek ezt nem nézték jó szemmel és szörnyek segítségével leigázták őket. Hőseink kalandjuk kezdetén megtalálják a mana forráshoz kulcsként szolgáló kardot és fel is kerekednek a nyolc állomás felkereséséhez. A játékmenet annyiban tér el a klasszikus JRPG formulától, hogy a játékos három főszereplővel rendelkezik: Randit, Primmet, és a törpe harcost, Popoi-t irányíthatjuk, felváltva, akit pedig éppen nem, azt a gép kezeli. A Super Multitap kiegészítőnek köszönhetően akár hárman is játszhattunk, az összes karaktert irányítva. Külön érdekesség, hogy az eredeti kiadásban névtelenek voltak, csak az iOS-es újrakiadással kapták meg a fix nevüket a játékban is. A karaktereknek egyedülálló képességeik vannak, és fokozatosan fejlődnek azáltal, hogy egyre több csatát vívnak és tapasztalatot szereznek. A szívet melengető barátság és a három főszereplő közötti dinamika határozta meg a Secret of Mana különleges atmoszféráját, amire a rajongók azóta is könnyes szemmel gondolnak vissza.

mana2.jpg

Játékmenete és zenei világa

A Secret of Mana játékmenete egyedülálló volt a maga idejében, a mai napig élvezetes és kihívást jelent. Az akció és az JRPG elemek tökéletes ötvözete a harcok izgalmát és a stratégiai gondolkodást kínált a játékosoknak, az akkoriban bevált körökre osztott harcokkal szemben. A játékosok valós idejű harcokat vívnak az ellenségekkel, miközben képességeiket és varázslataikat használják, hogy legyőzzék az ellenfeleiket. A harcrendszerrel együtt a játékban található lenyűgöző zenei világ is a szívünkbe lopta magát. A Secret of Mana zenéjét a legendás Kikuta Hiroki komponálta, aki munkájával egyedülállóan emelte az élményt. A dallamok hangulatosak, fülbemászóak és tökéletesen illeszkednek a Secret of Mana színes és varázslatos világába. A játék zenei témái azóta is kultikus státuszt élveznek a videojáték-zenék világában.

secretofmana.jpg

Hatása és öröksége

A Secret of Mana sikere az évek során nem csökkent, sőt, egyre nagyobb hatást gyakorolt a videojáték-kultúrára és az iparágra. A játék rajongótábora elkötelezett maradt, és az évtizedek során újabb generációk fedezték fel a Secret of Mana varázslatos világát. Az eredeti SNES változat mellett később más platformokra is megjelent, mint például android és iOS eszközökre, majd néhány társával együtt egy Collection of Mana gyűjteményben is kiadásra került Nintendo Switch-re, ezt pedig egy 3D-s remake követte PlayStation Vita, Playstation 4, PC és Nintendo Switch platformokra. A Secret of Mana öröksége azonban nem merül ki a játék adaptációiban. Számos későbbi videojáték inspirálódott belőle, különösen az akció-szerepjátékok mechanikáját és a kooperatív játékmódok kivitelezését tekintve. A csapatban játszható mód lehetősége, a karakterek közötti kapcsolat és az ezen építőelemek összekapcsolása számos új alkotásban felbukkantak, amelyek büszkén meg is emlékeztek a Secret of Mana hagyatékáról.

secret-of-mana-snes.jpg

Egy szeretett játék és méltó közönsége

A Secret of Mana olyan klasszikus, amelynek rajongói nemcsak az eredeti változatot imádják, hanem a 2018-ban megjelent modern feldolgozást is, és ilyen egyöntetű csodálatot talán csak a Resident Evil játékok kapcsán láthattunk eddig. A remake lehetővé tette az új generációk számára, hogy felfedezzék az egyedi történetet és a varázslatos világot, miközben a régi rajongók újraélhették a kedvenc emlékeiket a modern grafika és a frissített játékmenet által. A rajongói közösség aktív maradt az évek során, és számos weboldal, fórum és közösség alakult ki a játék körül. A művészek, írók és zenészek közösségi médián osztják meg szeretetüket a Secret of Mana világa iránt a mai napig, új alkotásokat hoznak létre, amelyek megörökítik a történet rájuk gyakorolt hatását. A Secret of Mana egy olyan JRPG, amely nemcsak a videojáték történelem egyik kiemelkedő alkotása, de szívvel-lélekkel rendelkező rajongók hűségének példája is. Fantasztikus világával, varázslatos zenéivel és mély karakterfejlődésével az elmúlt 30 évben sok generációt elvarázsolt. A játék kultusza még mindig él, és bízunk benne, hogy újabb évtizedekig fejti majd ki varázslatos hatását a videojátékok világában!