Az Intel 3D Xpoint (crosspoint) technológia nagy lehetőségeket rejt magában, a gyártó elmondása szerint a "hagyományos" NAND memóriák teljesítményének akár ezerszeresére is képes. A gond ezzel csak az, hogy nincs olyan PCI-E interfész, mely ezt kezelni tudná. De mivel az optan meghajtók már elérhetők, várható volt, hogy a memóriák is betörnek a szerverpiacra.

Az Optane DC (DataCenter) már nevében magán viseli, hogy adatközpontokba, szerverekbe szánják, és egyetlen modul 512 GB kapacitású, ami meggyőző egy sztenderd DIMM méretű modultól. Ráadásul bizonyos munkafeladatok esetén jóval költséghatékonyabb megoldást kínálhat, mint a szerverpark bővítése lenne.

A technológiával kapcsolatban még mindig nem bocsájtkozott részletekbe az Intel, de a korai eredmények szerint egy szerverújraindítás csupán ásodperceket vesz igénybe, közel tízszeres műveleti sebességre képes, és több felhasználót szolgál ki egyszerre.

Ha a technológia az ipari szektorban elterjed, onnantól már csak idő kérdése, hogy mikor szivárog le a fogyasztói piacra - a kérdés csak az, hogy mit kezdünk ennyi memóriával?

intel-optan-dcpm.jpg