A játékvilág legjobban ismert elemzője, Michael Pachter híres arról, hogy durva kijelentéseket tesz, látszólag teljesen megalapozatlanul, csak azért, hogy a figyelem középpontjába kerüljön. Nos, a hétvégén lezajlott South by Southwest találkozón, illetve a saját műsorában se lustálkodott. Elsőként azzal hökkentette meg a közönséget, hogy az új gépekre megjelenő játékok ára szerinte drágulni fog. Nem tudni miért, de az elemző úgy véli, hogy a next-gen konzolokra írt játékok végfelhasználói ára 10 dollárral többe fog kerülni, vagyis 70 dollárt kell majd fizetnünk értük, ami kiverheti a biztosítékot azoknál, akik már a jelenlegi 60 dollárt is sokallják. A Sony a PlayStation 4 bejelentése után egyébként tagadta, hogy drágítanának, de lehet, hogy már tud valamit a jó öreg Pachter, aki mást is megjövendölt a hétvégén.

A Microsoft ugyan még be sem jelentette a következő generációs konzolját, de Pachter szerint már most megnyerték a nagy versenyt, elsősorban a televíziózással és a Skype-pal kapcsolatos lehetőségeknek köszönhetően -- persze a PlayStation 4 is jól fog teljesíteni, hiszen a Sony szárnyalni fog az új generációban, de az elemző szerint még van mit ledolgozni a hátrányukból, amiben a Gaikai fog segítni. Ami pedig a Nintendót illeti, a varázsgömb azt mondja: az eladások csökkenni fognak, főleg a hordozható konzoloké, melyek az okostelefonokkal szemben fognak megizzadni. 

Pachter a saját műsorában, a Pach-Attackben egy lépéssel továbbment, s egyenesen rossz cégnek nevezte a Nintendót, melynek szerinte nem kellene már a hardverpiacban lennie. Az indoklás erre az, hogy a cég konzoljai a régi stratégiákhoz való görcsös ragaszkodás miatt nem vagy csak alig termelnek profitot, s ezzel elsősorban a vezérigazgató okolható, aki Pachter meglátása szerint nagyon rosszul vezeti a céget. A helyzet csak akkor változhat, ha Jamamucsi már nem lesz részvényes, Ivata pedig vezető, különben a Nintendo tovább fog ügyetlenkedni a hardverpiacon, ami nem teszi őket csábítóvá a lehetséges befektetők szemében.

A kedves elemző úr természetesen nem feledkezett meg a személyi számítógépekről sem a Microsoft fényezése és a Nintendo szidása mellett. Elmondta, hogy a PC, mint játékplatform a következő generációban jobban előtérbe fog kerülni, s noha azt már nem részletezte, hogy pontosan miért, de könnyen kitalálható, hogy mivel a Sony és a Microsoft is PC-közeli felépítést választott, a több platformos fejlesztés fájdalommentes lehet.

70 dollárba kerülnek majd a next-gen játékok?