Már-már megszámlálhatatlanul sok stúdióval a tarsolyában és több évtizedes tapasztalattal a háta mögött nem túlzás azt állítani, hogy felkészültebb és rátermettebb játékkészítő birodalom nem létezik a Sonyénál. A japán gyár a PlayStation megjelenésével az alapoktól reformálta meg a konzolok iparágát, tapasztalatait pedig generációról generációra arra fordítja, hogy az előzőnél is jobb, gazdagabb élményt, kompetensebb hardvert kínáljon. A PlayStation 4 megjelenésekor így egy percig sem volt kérdéses, hogy egy új korszak köszöntött be, hét év elteltével pedig egyértelmű, hogy a PS4 nem csupán az egyik legemlékezetesebb platform volt, de talán az egyik legjobb is, köszönhetően annak a fantasztikus mennyiségű, időtlen játéknak, amely kizárólag ezen a masinán érhető el. Összeszedtünk 9 olyan meghatározó címet, ami kötelezően ott kell, hogy legyen minden PlayStation 4-tulaj polcán!

9 Gran Turismo Sport

PlayIT Store

A definitív konzolos autójáték büszke címét lassan negyed évszázada birtokolja a Gran Turismo, és minden idők legismertebb, legsikeresebb szimulátora a PlayStation 4-játékosokat is megörvendezette. A GT Sport a platform legerősebb, legtartalmasabb autós élményét kínálja napjaink legnagyobb és legismertebb autógyártóinak közreműködésével. A versenyzés élménye ráadásul a megjelenése óta szinte folyamatosan gazdagodott a temérdek új tartalommal, online bajnokságokkal, különleges eseményekkel, azaz csupa olyan dologgal, amely révén a GT Sportot mindig érdemes elindítani, hiszen szinte borítékolható, hogy valami korábban nem látott újdonság fog várni. Egy jó versenynek ugyan ki tudna nemet mondani? Egy versenykormány birtokában az élmény egészen páratlan, hiszen nincs még egy olyan játék a platformon, amely ennyire megdolgoztatná a szimulátorok rajongóit – csak bírják erővel!

8. Tearaway Unfolded

PlayIT Store

playstation48tearaway.jpg

Habár eredetileg PlayStation Vitára jelent meg, a Tearaway Unfolded idővel a PlayStation 4-tulajdonosokat is megörvendeztette. Az ikonikus platformjátékokról ismert Media Molecule virtuális papírból épített fel egy világot, amely fejezetről fejezetre kínál újabb és újabb látnivalót, legyőzendő akadályt, és egy semmihez sem hasonlíthatóan bájos és kidolgozott világot. A Tearaway ráadásul minden elképzelhetőt ki is hoz a DualShock 4-ből, a konzol kontrolleréből: az érintőpadot talán egyetlen más játék sem használja annyira ötletesen és aktívan, mint ez, így az ember úgy érezheti, hogy maga is belecsöppent ebbe a furcsa kartonvilágba, amit szó szerint az érintésével, na és persze a képzelet erejével manipulál.

7. Knowledge is Power/Playlink-játékok

PlayIT Store

playstation47knowledge.jpg

A közösségi élmény a játékipar fejlődésének egyik igazi katalizátora: a LAN-partik és a későbbi online bajnokságok nélkül talán ma komplett műfajok sem léteznének. Ezt az összetartást, az összedolgozást, vagy a testközeli rivalizálást aknázzák ki a PlayLink-játékok, melyek egy nagy családot alkotnak. Ezen játékok közös jellemzője, hogy mindegyikükhöz tartozik egy mobiltelefonos applikáció, aminek használatával irányíthatók vagy befolyásolhatók a játékok. Az egyszerű, de annál zseniálisabb ötlet számos fantasztikus játékélményt teremtett, melyek magyar felirattal, esetenként magyar szinkronnal érhetők el! A kiemelt Knowledge is Power például egy igazi kvízjáték, ahol a résztvevők mindegyike számos témában megvillogtathatja tudását, de ez csak a jéghegy csúcsa. A Frantics egy őrült arcade partijáték, különös kihívásokkal; a Hidden Agenda egy televíziós sorozatra emlékeztető nyomozós kalandjáték, ahol súlyos morális dilemmákkal kell szembenézni; a Planet of the Apes: Last Frontier a Majmok bolygója-univerzumot kelti életre az otthonokban. Telefont elő, fedezd fel barátaiddal és családoddal a Playlink-játékokat!

6. Astro's Bot Rescue Mission

PlayIT Store

playstation46astro.jpg

Nem túlzás azt mondani, hogy a platformjátékok jövője elevenedik meg az Astro's Bot Rescue-ban, hiszen egy teljesen új szemszögből irányítva lehet átjutni azon a számos akadályon, csapdán és ellenfelen, mellyel Astro és csapata szembenéz. És mi ez a különleges perspektíva? A virtuális valóság: az otthoni VR terén forradalmi eszköznek számító PlayStation VR legjobb játéka semmihez sem fogható élményt kínál, elhozva a jelenbe a műfaj és a játékipar jövőjét, nem csupán látványelemként használva a VR-t, hanem kitolva a technológia határait is!

5. Horizon Zero Dawn

PlayIT Store

A mesterséges intelligencia, a robotok, az űrlények, a zombik – a Földet már minden létező ellenfél rabigába hajtotta a filmek, játékok, képregények világában, így szinte elképzelhetetlen valami újat mutatni a műfajban. Illetve dehogy is az, hiszen ott a Horizon Zero Dawn, amely egy teljesen új apokalipszist hozott el, életre keltve egy olyan világot, ahol a civilizáció romba dőlt, az emberiség visszazuhant a kőkorszak szintjére, a világot pedig mesterséges állatok tartják rettegésben. A nem éppen idilli helyzet mögött azonban számos rejtély lapul, na meg egy páratlan akció-kalandjáték, ahol a robot dinók árnyékában kell egy hatalmas törzsi acsarkodás szálait felgöngyölíteni egy varázslatosan szép mikrouniverzumban! Csak aztán senki se ijedjen meg, mikor a kontrollerből hang jön: a Horizon előszeretettel használja a DualShock 4-be épített hangszórót, hogy azt egy képzeletbeli kommunikációs eszközként állítsa a naplók, monológok és párbeszédek szolgálatába.

4. Ghost of Tsushima

PlayIT Store

Egy a mongolok által felperzselt sziget, és egy mindenre elszánt szamuráj: Szakai Dzsin története szokványosan indul, hogy aztán villámgyorsan egy teljesen egyedi élménybe torkoljon. A 2020-as év és a PlayStation 4-generáció utolsó nagy játéka egy brutálisan tartalmas, helyenként rendkívül komor, de folyton-folyvást gyönyörű akció-kalandjáték, egy hatalmas, szabadon bejárható világgal és egy olyan cselekménnyel, amely nem csupán Japán történelmének egyik meghatározó korszakát kelti életre, de a szamurájfilmek és szamurájos történetek idealizált korszakát is. Hiszen a Ghost of Tsushima minden eszközt megad arra, hogy mindenki kiélhesse a maga sztoriját, és ehhez nem rest a nindzsák eszköztárát és tudását sem bevetni. Ha szeretnél egy játékot, amely szó szerint az utolsó cseppet is kisajtolja a PlayStation 4 hardveréből, akkor megtaláltad! Ráadásul a játék megjelenését követően ingyenes frissítés formájában bővült is, nem is akárhogy: a Legends online élményt hozott, melyben ketten vagy akár négyen is bejárhatják Tushima szigetét. A szigetet, ami gyakorlatilag töltési idő nélkül érhető el, elhozva az újgenerációs konzolok egyik legnagyobb újításnak ízelítőjét a jelenlegi generációra is!

3. Marvel's Spider-Man

PlayIT Store

A szuperhősös játékok kis túlzással egyidősek magával a videójátékos iparral, az igazán jó szuperhősös játékok listája azonban nem annyira hosszú – a zseniálisaké pedig még annál is rövidebb. Amikor azonban 2018-ban megjelent a Marvel's Spider-Man, világossá vált, hogy a generációban bizony az Insomniac Games által életre keltett Pókember lesz az, aki milliók szívét rabolja el, függetlenül attól, hogy ismerik vagy szeretik-e a legendás hálószövőt. A Spider-Man ugyanis önmagában, akció-kalandjátéknak is kiváló, szuperhős-szimulátornak pedig egyenesen frenetikus. Gigantikus, szabadon bejárható világa (a New York-i Manhattan-sziget) mellé egy igazán emberi Pókember és egy hozzá passzolóan emberi történet társult, na meg egy olyan hatalmas arzenál, amely szerepjátékos fejlődéssel adagolja az újabb és újabb képességeket és játékszereket. A PlayStation 5 megjelenésével párhuzamosan kiadott spinoff ráadásul még a tökéletesnek hitt formulát is tovább tökéletesítette egy új főhőssel, és egy olyan konfliktussal, amely a családról, a barátságról éppen úgy szól, mint egy megalomán szupergonoszról. Mindehhez káprázatos látványvilág társul, amely mind az alap PlayStation 4-en, mind a PlayStation 4 Pro-n mindent kihoz a hardverből, sőt – nem csupán a 4K-s felbontást teszi elérhetővé, de a 60 fps módot is, amely olyan sima hálólengedezést kínál, mint előtte még soha semmi!

2. God of War

PlayIT Store

A bukott félisten új vizekre evez – sőt, szó szerint egy teljesen új mitológiai világba, hiszen a kultikus God of War-sorozat teljes rebootjában Zeusz leszármazottja ezúttal a skandináv világot haragítja magára. A fantasztikusan megírt történet számos meglepetést tartalmaz, és úgy olyan mágikus világot kelt életre, amely szinte semmihez sem hasonlítható. Ehhez pedig egy egészen frenetikus játékmenetet hív segítségül, amely elképesztő kecsességgel fuzionálja a brutális közelharcot, az akció-kalandjátékok felfedezését és terepakadályainak leküzdését, a szerepjátékok karakter- és felszerelés-fejlesztését, majd ezekhez olyan látványvilágot párosít, amely nem csupán a PlayStation 4, de minden idők legszebb játékává is teszi, méghozzá platformtól függetlenül. PlayStation 4 Pro-n ez hatványozottan kidomborodik, hiszen az egyik legjobb optimalizálással rendelkezik a platformon.

1. Uncharted 4: A Thief's End

PlayIT Store

Amíg a filmvilágban évről évre felröppen, hogy leporolják minden idők legismertebb régészét, addig közben már kompletten lepörgött lélektani utódjának története. Hiszen az Uncharted-sorozat története még PlayStation 3-on kezdődött, és a fő szál PlayStation 4-en ért véget a Thief's Enddel, káprázatos módon búcsúzva el ikonikus főszereplőjétől. Ha mindig is arra vágytál, hogy felcsapj egy filmszerű kalandokba bonyolódó kincsvadásznak, ne keress tovább: az Uncharted egészen egyedi módon kelt életre újabb és újabb legendákat, játékról játékra dobva elképesztő szituációkba. Habár egy kezdő számára nem feltétlenül az utolsó fejezettel ajánlott kezdeni, szerencsére nem nehéz bepótolni a lemaradást: az Uncharted: The Nathan Drake Collection felújított formában teszi elérhetővé a sorozat első három epizódját!