...és ez így is lett, hiszen a 38 Studios bejelentette, hogy szőröstül-bőröstül felvásárolta a BHG-t. Hogy mi van a csomagban? Ezt maga Brett Close elnök-vezérigazgató árulta el a Crispy Gamer interjújában: a Rise of Nations, a Rise Of Legends, a készülő RPG és más fejlesztés alatt álló játék minden joga, beleértve a kapcsolódó kódokat, a fejlesztőeszközöket és védjegyeket; a BHG minden joga és érdekeltsége a Catan és az Age of Empires III: Asian Dynasties játékokban; minden BHG IP (egyedi cím), beleértve a bejegyzett IP-ket, a vállalat nevét, és más nem meghatározott fejlesztési eszközöket és kódokat; különféle szoftverlicencek, beleértve a Havokot és a PS3, illetve Xbox 360 fejlesztői kiteket. És bár az elnök úr érthetően nem árulta el, mennyibe került az egész, ebből azért aki kicsit is jártas a játékiparban, sejtheti, hogy sokmilliós nagyságrendű összegről van szó. A megállapodás szerint Brian Reynolds folytatja a munkát a BHG-nél, tanácsadói szerepkörben. Nagy változások amúgy sem várhatók, folytatják a melót, a készülőfélben lévő címek, így a sokak által várt Ken Rolston RPG megjelenéséről a közeljövőben várható pár bejelentés.

De kiféle-miféle is ez a 38 Studios? Nos, hűséges olvasóink már ismerhetik a céget, hiszen 2007 decemberében számoltam be ezen oldal hasábjain róluk. A részletek tekintetében tessék elolvasni a kapcsolódó hírt, most csak annyit, hogy alapítója Curt Schilling, a Red Sox baseballteam dobója, nem mellékesen játékrajongó és szakíró, Todd McFarlane, a híres képregényrajzoló, és R. A. Salvatore, a nem kevésbé híres fantasyszerző. Annak idején egy új fantasy-IP összekalapálására alakultak, amely „összmédiás” lesz, azaz lesz belőle MMOG, regény, képregény, táblás játék, mozi, tévészéria, hűtőmágnes és kisvasút. Igaz, hogy erről a címről egy árva hírmorzsát sem kaptunk, sőt, a legutóbbi hír annyi volt velük kapcsolatban, hogy Curt barátunk abbahagyta sportolói pályafutását, így aztán meglehetősen váratlan ez a nagy és merész lépés.

Ami biztos tehát, hogy a Big Huge Games úgy folytathatja a munkát, mintha mi sem történt volna, jöhet a már látatlanban is legendás RPG, aztán reményeink szerint a Rise of Nations 2 (ugye, fiúk?), és közben, ahogy azt a sajtóközlemény megerősítette, a tehetséges BHG-munkások besegíthetnek a fent emlegetett „38-as” IP, a Copernicus fejlesztésébe is. Mert hát ez volt az egyik lényege a felvásárlásnak: a 38 Studios jó pénzért beszerzett egy rakás rutinos komát, kész fejlesztőeszközökkel, motorokkal, licencekkel, így felpörgethetik a saját játékuk fejlesztését, a pénzt meg majd behozza addig a BHG gyakorlatilag már elkészült szerepjátéka, meg a többi hegesztés alatt álló cucc. Mit mondjak, ügyes...