A Blizzard és a pénzA tegnapi Activision Blizzard Analyst Dayen napvilágot látott azaz összeg, amint a Blizzard a World of Warcraft fenntartására költött 2004 novembere óta. A 200 (!) millió dolláros költségbe nincs beleszámolva a kiegészítők, a letölthető tartalmak, valamint a hibajavítások fejlesztési költsége, viszont az alkalmazottak fizetése, a szerverek, és az ügyfélszolgálat fenntartása már igen.

Elképesztő egy szám ez, úgy pedig még inkább, ha átszámítom magyar pénzre -- 34 milliárd és 299 millió forint. Mindig is kíváncsi voltam, mennyibe kerül ez az egész cécó a Blizzardnak, de az még jobban érdekelt, hogy mennyit keresnek rajta. Megkímélve a számolástól, a 1up.com megsaccolta, hogy mennyi pénz üti a Blizzard markát havonta a WoW-nak köszönhetően.

A Warth of the Lich King sajtóközleményből tudjuk, hogy jelenleg a játéknak 10,9 millió előfizetője van, ebbe beleértve az ingyen próbahónapos felhasználókat, akik nem fizetnek, és azokat is, akik hónapról hónapra szorgalmasan fizetik a maguk 15 dollárját, tehát a ténylegesen aktív előfizetők száma jóval kevesebb lehet mint tízmillió -- legalábbis a 1up.com szerint. Ha nagyjából 9 millióval számolunk, az jön ki, hogy a Blizzard havonta valahol 120 és 135 millió dollár közötti összeget söpör be, ezzel két hónap alatt visszahozza a négyévnyi fenntartási költséget!