daily-mirror-fortnite-cikk.jpg

 „A Fotnite szuicid hajlamú drogossá tett” – olvasható a ma megjelent Daily Mirror címlapján. A szalagcím a fedőlap nem kevesebb, mint a felét felemészti, és persze mindamellett, hogy a közölt cím megvezető a tartalomnak vajmi kevés valóságalapja van. Amint kijött a Daily Mirror mai példánya azonnal megjelentek az interneten a cikket minősítő visszajelzések, és az irományt jegyző Matthew Barbourről is kiderült pár „érdekesség”.

Barbour üzelmeiről Chris Bratt rántotta le a leplet, aki maga is újságíróként tevékenykedik. Munkájáról tanúbizonyságot tesz, hogy évekig dolgozott az Eurogamer videós részlegén. Itt saját sorozatot vezetett Here’s a Thing címmel, melyben különféle a játékvilágot érintő történeteknek járt után, például arról is készített videót, hogy hogyan „lopták el” Nefertiti szobrát a Kinect segítségével, vagy hogy miért nem foglalhatjuk bele a végrendeletünkbe és örökíthetjük tovább a Steam profilunkat. Most szabadúszó újságíróként ugyanezzel foglalkozik a People Make Gamesszel.

Két évvel ez előtt Chrisnek szemet szúrt a Sunhoz, és a Mirrorhoz hasonló bulvárlapok negatív irányú érdeklődése a játékvilág felé, ezért úgy döntött utána jár annak, miként születnek ezek a cikkek. Barbour a ResponseSource nevű szolgáltatást használva elküldött egy voltaképpen hirdetésként működő levelet, amiben arra kérte az olvasót, hogy ossza meg vele a Pokémon Goról szóló személyes történetét, ami „potenciálisan negatív utóhatást” tartalmaz. Mindezt persze nem ingyen kéri. Abban az esetben, ha kellően érdekes történettel találkozik hajlandó kifizetni a történet forrásaként megjelölt személynek 100 fontot (nagyjából 36 ezer forint). Mindemellett persze kiindulási pontot is biztosított azoknak, akik a válaszadáson gondolkoznak, mint például a játék miatt fellépő alvászavarok vagy széthulló családi kapcsolatok.

chris-bratt-gaming-event.png

Ezt követően Chris válaszolt a levélre, amiben kitalált egy sztorit arról, hogy a Pokémon Go miatt megy tönkre a házassága. Fiktív felesége, Jessie egy munkahelyi barátjával Jamesszel közösen vadásznak pokémonokat, és ezért egyre több időt töltenek együtt, sőt már saját közös daluk is van. Chrisnek még kedvenc sora is volt az üzenetből: „Az árulás úgy lógott a levegőben, mint egy eldobott pokélabda a szerverek összeomlása után.”

Az email elküldése után Barbour telefonos interjút kért a fiatal újságírótól, amire Chris igent mondott. Barbour úgy indította a beszélgetést, hogy közölte, hogy tisztában van azzal, hogy a történetének bizonyos részei kitaláltak, de ez cseppet sem számít, mert így is megírja. A történet végül azért nem került nyomtatásba, mert nem idézhetett Jessie-től, a kitalált feleségtől, illetve ahhoz, hogy kellően üssön a sztori ahhoz el kellett volna válniuk.

Ezek után, ha bárkinek kérdése van a szuicid hajlamú drogors Fortnite-osról az nyugodtan kérdezze a szerzőt.