• A Denuvo konyhanyelven egy DRM-et védő védelem
  • Sokáig csak nagyon nehéz volt feltörni
  • Mostanra viszont alig pár hét alatt átjutnak rajta a kalózok

Volt idő, amikor a Denuvo szinte feltörhetetlen volt, a játékok, amiket védett, hónapokig vagy évekig elkerülték a torrent és más kalóz oldalakat, sőt egyik-másik a mai napig nem érhető el ezeken a helyeken. Ugyanakkor egyre kevesebb fejtörést okoz a kalózoknak, manapság már az sem ritka, hogy egy-két héttel a megjelenés után a program már elérhető a „virágboltokban”, mert a Denuvót biza feltörték.

Leáldozóban van a DRM-et védő védelem? Egyelőre úgy tűnik, hogy igen, ha csak az osztrák Denuvo Software Solutions nem áll elő valami újjal. Akárhogy is, az oldalukon a cég és a termék leírása között három játékfejlesztő cég is megköszönte a Denuvo eddig elért eredményeit.

„Köszönjük a csapatotok rendkívüli szolgáltatását” – írja a Square Enix. „Remek partnerek vagytok! Nektek hála, srácok, az embereknek meg kell vásárolniuk a játékokat.” A Crytek kicsit modorosabban szólt: „még ha rövid ideig is, de segítettetek nekünk a csalások és kalózkodások visszaszorításában. A játékunk eddig meglehetősen jó értékeléseket kapott, ami örömmel tölt el minket.”

„Köszönet a frissítésnek és a csapatnak. Hálásak vagyunk a munkáért. Biztosak vagyunk, hogy ez eddig a legjobb megoldás a játékok védelmére. Öröm látni” – zárta a sort az id Software. Érdekesség, hogy az általuk fejlesztett Doom volt az egyik első olyan játék, amiből eltávolították a Denuvót, miután nagyjából fél év után sikerült azt feltörni. A Square Enix helyzete sem fényes, eddig hat játékukat védte a Denuvo, mostanra mindet feltörték. Egyedül a Crytek The Climb című játéka mondhatja el, hogy megúszta a feltörést, de abból tavaly decemberben maga a fejlesztőcsapat távolította el a programot.

denuvo-shield.jpg