A DICE már korábban leközölte, hogy a Star Wars: Battlefront eme változatában csak az eredeti trilógiával fognak foglalkozni, vagyis se az előzményekből, se a folytatásokból, se a sorozatokból vagy a Rogue One-ból nem vesznek át elemeket. Most az EA megmondja, miért nem:

„Van egy dolog a Star Warsszal kapcsolatban, amit nagyon szigorúan betartunk, és hitem szerint része a Disney és Lucas közti megállapodásnak: nem csinálunk olyan játékot, ami árthat a kánonnak” – kezdte a magyarázatot Blake Jorgensen, az EA pénzügyi igazgatója. „Vagyis nem kaphatunk fel valamit a jövőből és hozhatunk át a múltba, ha csak nincs rá hivatkozás. Egyelőre nem tudni pontosan, miről fog szólni a Rogue One, nem tudom, hogyan kapcsolhatnánk ide. Ez még a jövő zenéje. A mi Battlefrontunk a történelmi Star Wars kánonon alapul, ami harminc évvel előzi meg Az ébredő Erőt, és ez leszűkíti a lehetőségeinket az új elemek beemelésével kapcsolatban.”

Nem tudom, hogy az EA emberei hogyan ötlik ki ezeket a magyarázatokat, de az ötletbörzék után biztos sűrűn szellőztethetnek, hogy kikergessék azt a tömény izzadtságszagot. Mert ugye a kánon megsértése inkább játszik szerepet egy történetközpontú játékban, viszont nem igazán fontos egy olyan többjátékos, sztori nélküli programban, amiben a hoht-i csatában összecsaphat A Jedi visszatér Luke Skywalkere az Uralkodóval, miközben fölöttük A-szárnyúak vívnak légi csatát Boba Fett Slave I-esével. Érzésem szerint ez sem passzol bele igazán a kánonba.

Másrészt, mi köze a korszakoknak például a bolygókhoz? Tán a Jakku, a Takodana, a D’Qar és a Hosnian Prime A Jedi visszatér után jött létre? A Jakku eleve kapott már DLC-t – az nem sértette a kánont? –, a Takodanán Maz Kanata kastélya a háttér sztorik szerint vagy négyezer éves, az Ellenállás bázisa a D’Qaron meg eleve lázadó előőrs volt. Szóval minden gond nélkül lehetne még normális magyarázatot is adni arra, miért csatázik ezeken a világokon a Birodalom és a Lázadók Szövetsége vagy az új Köztársaság. Bár ismételten: mindez aligha számít egy történet nélküli játéknál.

Arról nem is beszélve, hogy a Rogue One köztudottan az első Halálcsillag terveinek ellopásáról fog szólni, vagyis Jorgensen már most sejthetné, hogy az teljes mértékben része a „történelmi Star Wars kánononnak.”

Egy momentum a játékból, ami nem sérti a kánont. Emlékszem is, hogy Luke és Vader a hoth-i csata alatt vívta meg a mindent eldöntő párbajt.