Eleinte nem nagyon értettem, pontosan mit is akar jelenteni és mi köze van a mi szép országunknak a címhez, ám logikusan gondolkodva bárki rájöhet, hogy akárhányszor egy ázsiai nép törekedett Európa felé, mi voltunk, akik megvédtük a kontinenst a szultán haragjától. Akárki próbált átjutni országunkon, mind kudarcba fulladt, hiszen bátor hőseink megvédték hazánkat. Mi voltunk a kereszténység pajzsa, ahogy ezt egy III. Frigyes császárhoz 1459. írott levelében II. Pius pápa írta rólunk.

Na de ne mélyedjünk ennyire bele a történelembe, inkább lássuk, mit is változtat a hivatalos nevén Magyar Mod az egyik legsikeresebb stratégiai játéksorozat negyedik részén, a Medieval II: Total Waron!

Azok a kiváló térképészek

Mikor elindítjuk az új kampányt (azon nagy reményekkel, hogy majd meghódítjuk a világot a kelet-európai királysággal), először a térképen veszünk észre kisebb-nagyobb változásokat. A készítők kijavították a Kárpát-medence egyik legnagyobb hiányosságát: felkerült a térképre a Balaton. Egyébként sem értem, hogy felejthették ki az eddigi összes Total Warból Közép-Európa legnagyobb édesvizű tavát -- de mindegy is, megfáradt katonáink most már nyugodtan mehetnek pihenni a magyar Riviérára. Na de félre a tréfát, nézzük, mi változik még az atlaszon! Az eddig két úgynevezett „provinciából” álló Magyar Királyságot négy régió váltotta fel, a hazai határok pedig sokkal pontosabbak és élethűbbek lettek; emellett a modban megtalálhatók a jelentősebb városok, várak, kastélyok is. Nemcsak a mi országunkban történtek azonban változások, a srácok átdolgozták kicsit a Balkánt és a Kárpát-medence környékét is.

Magyar Mod - A keresztenység pajzsa (Medieval 2: Total War mod)

Oh, az a magyar muzsika, oh az a magyar grafika!

Bizony, a modban még magyar zene is hallható, sőt rendkívül jóra sikeredett, öröm hallgatni, mikor egy-egy betöltőképernyő alatt felhangzik például Tinódi Sebestény lantja. A készítők a szinkront is nagyon eltalálták, ami még egységeink rendezgetése közben sem hagyja abba a mondókáját, ám ez egyáltalán nem zavaró, sőt élvezetes hallani egy angol játékban az ékes magyar nyelvet. A menü grafikája sem utolsó szempont, nagyon hangulatos lett, Szent István arany mellszobra, a háttérben nyilazó hunok és a csillogó régi pénzérmék nagyon feldobják a böngészést a beállítások közt, sokkal jobbra sikeredett, mint az eredeti háttér. Az új egységek is varázslatosan festenek piros-fehér-zöldben -- szép látvány mikor a magyar színekbe öltözött hadtest nekiront egy francia seregnek. Szóval vigyázat világ, jönnek a magyarok!

Aki nem hiszi, járjon utána...

...annál is inkább, hiszen a mod ingyenesen letölthető az egyik (ha nem a legnagyobb) magyar Total War weboldalról, a Total War Online-ról, így mindenkinek érdemes kipróbálnia. Ne feledjétek, a modifikáció csak a Kingdoms kiegészítővel fut, és csakis angol nyelvű példánnyal (bár érdemes megpróbálni a magyar verzióval is). Kisebb elírások persze még akadnak, de a készítők folyamatosan fejlesztik alkotásukat, így várható friss tartalom is.

Véleményem szerint a Magyar Mod: A kereszténység pajzsa egy kiváló mod, amelyet minden stratégiai játék rajongónak és történelemkedvelőnek egyaránt ajánlok. Bár e rövid bemutatóban nem tértem ki a részletekre, ennek is megvan az oka: szeretném, ha ti magatok fedeznétek fel az egyik legjobban sikerült magyar munkát.

 

A mod legutóbbi verziója letölthető szerverünkről is:

Magyar Mod - A Kereszténység Pajzsa 2.15 PC Guru Online letöltés

Magyar Mod - A keresztenység pajzsa (Medieval 2: Total War mod)