Újabb hónap telt el és megérkezett az ősz, de sajnos nem úgy, mint tavaly, amikor csak dátum szerint volt itt, amúgy tombolt a nyár, hanem tényleg eljött a rossz idővel együtt, így nem árt valami társasjáték sem (persze szigorúan a gép előtt, mert a hagyományos túl elavult) -- erre kínál nekünk megoldást egy érdekes Half-Life 2 mod.

Half-Life 2

A Half-Life 2: Synergy mod legfrissebb kiadása a napokban került ki, és bár nem új mod, én eddig nem hallottam róla, de ezzel nem hiszem, hogy egyedül vagyok. Szóval a mod a Half-Life 2, az Episode One és az Episode Two kampányát (plusz néhány custom pályát) képes kooperatív módba varázsolni, amit egyébként illene már a játékfejlesztőknek alapból megcsinálni, hiszen nem mindenki gerjed a történet nélküli, szimpla deathmatchekre, viszont egyre többen játszanának online.

Bár a mod fejlesztői az utóbbi időben nehézségekkel küzdöttek, mert az új Source SDK és a Steam frissítések használhatatlanná tették a programot, sikeresen vették az akadályokat, és a friss kiadás már az új SDK-t használva rendesen működik, sőt annyira jól integrálódik, hogy nem is kell külön töltögetni és telepíteni, hanem a Steam Store-ban rákeresve hagyományos játékként lehet installálni a szokásos, egyszerű módon.

PC Guru Mod-rovat, 8. rész

A Half-Life 2 Synergy moddal kooperatívan játszható a Half-Life 2 saga,
még a buggyba is beülhetünk ketten

Medieval 2: Total War Kingdoms

A napokban jelent meg a Total War: Rome 2, és szinte ezzel egy időben, egy csöppet megkésve, megjelent a Medieval 2: Total War Kingdoms saját Rome Total War modja, a „De Bello Mundi”. A mod gyakorlatilag a Rome: Total War 1-et ülteti a Medieval 2: Total War motorjára, ami kicsi vigaszt nyújthat azoknak, akiknek a gépe esetleg túl kevés a Total War: Rome 2 futtatásához, vagy még várnak az új játék árának mérséklődésére. Sajnos a Rome: Total War 1-es modelleken nem sokat változtattak, így egetrengető grafikára ne számítsunk, viszont a Medieval 2: Total War Kingdoms terepmodellezése azért sokat emel a színvonalon az egyéb, még a Rome: Total War korában nem létező grafikai effektek mellett, és az se mindegy, hogy egy nem túl régi gépen a mod jobban fut, mint az eredeti játék. Akik az élethű látványt szeretik, azok egy zavaró dolgot fognak találni: a városfalak 3D-s modelljei megmaradtak középkorinak, és valahogy nem illenek a képbe. A mod gigantikus, 3 GB-ot nyom, és természetesen kell hozzá a már említett Kingdoms expanzió is. Innen lehet letölteni.

PC Guru Mod-rovat, 8. rész

A Medieval 2: Total War Kingdoms De Bello Mundi modja a Rome: Total Wart
ülteti át az egy fokkal szebb motorra, elefántokkal együtt

The Elder Scrolls 5: Skyrim

A következő egy The Elder Scrolls 5: Skyrim mod-sorozat, aminek minden része „Vivid” névvel kezdődik, és tereptárgyak, épületek típusaira terjed ki. Talán a legegyszerűbb a készítő, Hein84 fájljait listázni.

Ezzel a mod-sorozattal szinte minden tereptárgy modelljeit, textúráit le lehet cserélni szebb és részletesebb darabokra. Bár magukon a 3D-s modellek alakján nem sokat módosít, de azok megjelenítési beállításain és textúráin nagyon is sokat, és hát az eredmény... ejha! Mivel a látványbeli újítások főleg a parallax mapping használatának köszönhetők, ezért nem várható a modok feltelepítésével jelentős teljesítménycsökkenés.

PC Guru Mod-rovat, 8. rész

A The Elder Scrolls 5: Skyrim szinte felismerhetetlen Hein84
lenyűgöző, Vivid nevű mod-sorozata után

Age of Empires 2 HD

Az erre a hónapra jutó Age of Empires 2 HD „mod” bejelentés talán az év pofátlanságának is nevezhető, és bár a kiadó Microsoft szeretné kiegészítőnek nevezni, nem több, mint egy 2009-es modba ültetett patch. Az Age of Empires 2 HD: The Forgotten Empires nevű FIZETŐS foltról van szó, amiben olyan hibákat javítanak, amiket már az Age of Empires 2 HD első kiadásakor ki kellett volna iktatni. Ilyen pl. az útkereső MI javítása, ami felelős a játék szaggatásáért és milliónyi könnycseppért, mert a játékos szinte sírva fakad, látva azt, hogy mennyire iszonytatóan retardált módon tud A-ból B-be eljutni egy-egy serege. Emellett azt is sikerült a fejlesztőknek összehozniuk, hogy végre az MI értelmesebb módon építkezzen, így elkerülhető, hogy pofátlanul csaljon a gépi játékos a megfelelő kihívás biztosítása érdekében.

Az Age of Empires 2 HD: The Forgotten Empires egy 2009-es mod
fizetős újrakiadásaként fogható fel

Igaz, van néhány újdonság is, mint például lehetőség a négyszer nagyobb térképek használatára, néhány nem túl fantáziadús új játékmód, öt új nép (indiai, itáliai, szláv, inka, magyar), de semmiképpen sem fair dolog ezért újra pénzt kérni, tekintve hogy az Age of Empires 2 HD is igencsak túl volt árazva. Véleményem szerint úgy lenne a korrekt, ha az alapvető MI-javításokat megkapnák az Age of Empires 2 HD tulajdonosok, és csak az újdonságok kerülnének pénzbe, főleg mert sokan úgy vették meg a játékot, hogy folyamatos fejlődésre számíthatnak.

Érdekesség, hogy a linkelt bejelentéshez pár hete még hozzá lehetett szólni, de ez a lehetőség azóta megszűnt, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a kommentelők nem éppen szép szavakkal illették a készítőket a patch fizetős volta miatt.