Napjainkban egyre nagyobb szerep jut a digitális boltoknak, mert az általuk nyújtott kényelemmel és gyorsasággal nem vetekedhet semmi. A legtöbb, boltban vásárolt játék is megköveteli egy Steam-, Uplay- vagy épp Origin-fiók és a hozzájuk tartozó keretprogram meglétét. Természetesen ezek ingyenesek, a regisztráció és a telepítés pedig gyors, egyszerű folyamat.

Steam

Steam regisztráció

A Stream regisztráció roppant gyors és egyszerű feladat, lássuk, pontosan mit kell tennünk!

  1. Töltsd le a hivatalos Steam keretprogramot a PC Guru Online szerveréről! – Steam letöltés (16 MB)
  2. Regisztrálj egy fiókot az űrlap kitöltésével! Ehhez egy érvényes e-mail címre lesz szükséged.
  3. A megadott adatokkal lépj be a feltelepített Steam kliensedbe, és máris használhatod friss fiókodat.

Steam magyar nyelven

A Steam magyar nyelven is használható, így akkor sem kell megijedni, ha valaki nem beszél angolul és a telepített kliens e nyelven szól hozzánk. A megoldás:

  1. Kattints a felső menüsor első opciójára, melynek neve simán „Steam”!
  2. Válaszd ki a „Settings” opciót!
  3. A betöltött ablakon válaszd az „Interface” nevű fület!
  4. A legfelső legördülő menüt megnyitva válaszd ki a „Magyar (Hungarian)” opciót!

Nyomj OK-t, majd a felugró kis ablakban kattints a „Restart” gombra! Ekkor újraindul a Steam, és a betöltődés után már magyar nyelvű lesz.

Játék aktiválása a Steam rendszerében

Most, hogy a Steam magyar, elérkeztünk a játékok aktiválásához. A PC Guru majdnem összes teljes játéka Steam-aktiválást igényel, ezt az alábbiak szerint lehet megtenni:

  1. A felső menüben keresd meg a „Játékok” menüpontot.
  2. Kattints a „Termék aktiválása a Steamen...” menüpontra.

Írd be a Steam aktiválást igénylő játékod kódját (bolti játék esetében ez általában a dobozba ragasztva, vagy a termékfüzetben található, a PC Guru teljes játékai esetében pedig be kell váltanod a magazinban található kódot a "Kódbeváltás" menüben, hogy megszerezd a Steam-kódodat), és a program máris megjelenik a gyűjteményedben. Többé már a telepítéshez sem lesz szükséged a játék lemezére, hiszen az egészet letöltheted a Steam rendszeréréről.

Steam játék biztonsági mentése, visszaállítása

A Steam rendszerében lehetőség van a játékok fájljainak biztonsági okokból való lementésére. Ez az opció elsősorban akkor jön kapóra, ha nem szeretnénk újra és újra letölteni játékainkat az internetről, vagy telepítésenként koptatni a DVD-t (már ha dobozos volt a termék, ugye).

A biztonsági mentés készítéséhez és visszaállításához a Steam kliensben kell rákattintani a felső menü első (Steam nevű) pontjára, majd ott a „Játékok biztonsági mentése és visszaállítása” gombra kattintva lehet elmenteni vagy visszaállítani egy-egy játék állapotát.Steam biztonsági mentés visszaállítása

Steam - gyakori kérdések

Hányszor aktiválható egy játék a Steam rendszerén?

Egy játék aktiválására csak egyszer van szükség, onnantól fogva az már a gyűjteményed része.

Hányszor lehet letölteni, feltelepíteni egy játékot?

Amennyiszer csak akarod, a letöltésnek, feltelepítésnek nincs korlátja.

Eladhatom, elcserélhetem a steames játékaim?

Az attól függ, hogy a vásárláskor miképp döntesz. Ha magadnak veszed meg a játékot, az egyben aktiválást is jelent, ebben az esetben a játék örökre a profilodhoz kötődik, az eladására, elcserélésére egyelőre nincs lehetőség.

Ha a játékot ajándékként (gift) vásárolod meg, akkor az bekerül a tárolódba (inventory) és innen bármikor elajándékozhatod, elcserélheted vagy aktiválhatod (konkrét eladásra ebben az esetben sincs lehetőség). Viszont ha a játékot giftként veszed meg, akkor te magad addig nem tudsz játszani vele, amíg nem aktiváltad, ezt követően viszont nincs lehetőség se az elajándékozásra, se az elcserélésre.

Hogyan patchelhetem a steames játékaim?

A Steam automatikusan letölti és feltelepíti a játékok frissítéseit, hibajavító csomagjait.

Kell félnem attól, hogy ellopják a profilomat?

Nem, de mint az internet bármelyik szolgáltatásánál, úgy itt is ügyelned kell a biztonságra. Válassz olyan erős jelszót, amiben nemcsak betűk, de számok is vannak, és legalább nyolc karakterből áll. Az sem árt, ha nem felejted el őket. Illetve a Steamen van lehetőség kétlépcsős azonosítás alkalmazására -- ez az úgynevezett Steam Guard, alant többet is írunk róla.

Megoszthatom a steames játékaim a barátaimmal?

Igen: a Steam Family Sharing nevű, 2013. szeptember 11-én bejelentett rendszernek köszönhetően 5 másik számítógépnek biztosíthatsz vendéghozzáférést a profilod összes játékához. Persze vannak megkötések: a harmadik személy által üzemeltetett online rendszereket igénybe vevő játékok (tehát azon címek, amik Uplayt vagy GFWL-ot használnak), nem oszthatók meg; nem oszthatók meg a havidíjas programok; nem ugorhatók át a régiókorlátok; nem vehetünk DLC-ket a kölcsönvett programokhoz. A kölcsönző személye persze prioritást élvez, a fiók és vele együtt a játékok mind az övék, így ha játszani szeretne, a vendégektől azonnal megvonhatja az elérhetőséget -- fontos tudni, hogy egyszerre csak egy személy használhatja a profilunkat, azaz amíg egy vendég aktív, mi sem játszhatunk.

Mi az a Steam Guard védelem?

A Steam rendszerén belül lehetőség van bekapcsolni az úgynevezett Steam Guard kétlépcsős azonosítást („Steam/Beállítások/Steam Guard fiókvédelem kezelése…”), amely egy extra védelemmel látja el a profilt: ha a rendszer azt érzékeli, hogy ismeretlen PC-ről próbálnak belépni egy adott profilba, akkor a jelszó mellett egy számsort is kér, ami kizárólag a fiókhoz rendelt e-mail címet / mobilszámot / mobilalkalmazást használva érhető el. Magyarán: ha valaki nem rendelkezik hozzáféréssel az adott e-mail fiókhoz, semmiképp sem tud illetéktelenül belépni a Steam-fiókba. A Steam Guard használata nem kötelező, de erősen ajánlott.

Használhatom a Steamet egyszerre több gépen?

Igen, és a játékokat is letöltheted rájuk. Csakhogy egyszerre egy helyen lehetsz bejelentkezve, azaz a játékokat egy időben nem lehet több gépen használni.