Érdekes botrány bontakozott ki az első megjelenő Steam Box, a Piston Xi3 körül. A gépről már többször volt szó a PC Guru Online-on, és bár a Valve nem csinált nagy titkot az Xi3-as együttműködésből, Doug Lombardi a minap úgy nyilatkozott, hogy a Valve-nak az ég világon semmi köze a Pistonhoz.

"A Valve közös munkába fogott az Xi3-mal tavaly, de egyik most megjelenő termékükel sem állunk kapcsolatban." -- mondta Lombardi a Eurogamernek, nem kis felzúdulást váltva ki.

Bár azt hittük, ennyi lesz a történet, most az Xi3 is reagált, csak épp teljesen ellenkező dolgokat állít: a cég szerint a Valve megrendelésére tervezték a Pistont, és igenis ez az első nem hivatalos Steam Box konzol a piacon.

Xi3 Piston

"Először is kötöttünk egy megállapodást a Valve Corporationnel (ahogy azt a 2013-as CES-en is elmondtuk), és megszereztük a Valve írott engedélyeit is. Másodszor, kifejezetten a Valve kérésére építettünk egy gépet, melyet aztán együtt mutattunk be a CES-en." -- magyarázta a Kotakunak Jason A. Sullivan, az Xi3 vezérgazgatója.

Hozzátette, hogy bár a CES után találkozott Gabe Newell-lel, aki kérte, hogy semmilyen információt ne szivárogtassanak a cég közös munkakapcsolatáról, azért pár dolgot kénytelenek tisztázni -- nem csoda, a "nem beszélünk róla" és a "tagadunk meg hazudunk" nem egy kategóriába eső üzletpolitika...

A Piston ezer dollárba kerül, már előrendelhető, és bár támogatja a Linuxot is, alapvetően Windows operációs rendszerrel érkezik, mert az Xi3 szerint nincs még értelme Linuxra váltani, hisz a játékok többsége egyelőre nem támogatja az ingyenes OS-t.

"Minket innentől kezdve nem érdekel, hogy a Valve mihez kezd a Steam Boxszal. Gabe, a labda a te térfeleden van!" -- zárta le a nyilatkozatot a nem kicsit ideges Sullivan.