Most, hogy az Xbox One bemutatása és használt játékok elleni fellépése sokaknál kiverte a biztosítékot, egyre több kérdés merül fel a PC-s védelmekkel kapcsolatban, hisz ahogy a Microsoft is mondta, az Xbox One DRM nagyon hasonlít a népszerű Steam megoldásaira. Lehetséges azonban, hogy ez már nem sokáig áll fenn, ugyanis egyre több jel mutat arra, hogy a Valve a cserélhető játékok felé fordul.

Történt ugyanis, hogy a NeoGAF szemfüles fórumozói a Steam fájljai között turkálva az alábbi kódsorokra leltek:

“SteamUI_JoinDialog_SharedLicense_Title” “Shared game library”

“SteamUI_JoinDialog_SharedLicenseLocked_OwnerText” “Just so you know, your games are currently in use by %borrower%. Playing now will send %borrower% a notice that it’s time to quit.”

“SteamUI_JoinDialog_SharedLicenseLocked_BorrowerText” “This shared game is currently unavailable. Please try again later or buy this game for your own library.”

Akik nem értenek angolul, azoknak elmondjuk, hogy olyan Steam üzenetekről van szó, amiket a rendszer akkor ad, ha valaki épp játszik az általunk kölcsönadott játékkal. A program a mi könyvtárunkban marad, de míg valaki másnak engedjük, hogy futassa, mi nem férünk hozzá -- pont, ahogy a fizikai lemezek kölcsönbe adásakor lenni szokott.

A nyomok egyébként a kliens legfrissebb bétájának steamui_english fájljában lelhetők fel. A Valve egyelőre nem reagált, de ha minden igaz, a bétateszt lassan véget ér, és a nyári Steam leárazáskor talán már meg is jelenik a megosztás funkció az egyes programoknál. Mi nagyon örülnénk neki!