A Valve a napokban Linuxon is elérhetővé tette a Steamet, holott korábban többször elzárkóztak az ötlettől. Bár eddig nem tudtuk, hogy mi változtatta meg a cég hozzáállását, Gabe Newell, a Valve alapítója a Casual Connectnek adott interjújában elárulta, hogy a Windows 8 megjelenése okán hozták meg a döntést. Szerinte ugyanis az új Microsoft operációs rendszer csak árt a játékvilágnak.

"A Linuxot a játékok hiánya tartja vissza. Az operációs rendszerek fejlesztői egyszerűen elfelejtik, hogy mekkora befolyással bírnak a játékok a vásárlók viselkedésére. Annyira meg akarjuk könnyíteni a Steam 2500 játékának Linuxos futtatását, amennyire csak lehetséges. Ez egy biztonsági stratégia. Úgy vélem ugyanis, hogy a Windows 8 katasztrófa lesz a játékiparnak. Egy rakás PC/OEM gyártót el fogunk veszíteni, az embereknél pedig elszakad majd a cérna. Ha ez bekövetkezik, jó, hogy lesz valamibe kapaszkodnunk. Ahhoz, hogy az innováció kellő teret kapjon, olyan dolgoknak kell történni, amik a zárt platformokon nem eshetnek meg. PC nélkül ma nem lenne se Valve, se Epic, se Zynga, se Google." -- mondta Newell.

A Valve feje szerint nem szabadna elfelejteni, honnét jöttek a nagy fejlesztőcsapatok, és bár vonzónak tűnhetnek a zárt platformok, hosszú távon ez nem vezet jóra. Hogy tényleg tragikus lesz-e a Windows 8, az az operációs rendszer őszi startjakor derül ki leghamarabb.