A Greenlight (a magyar verzióban: Zöld út) egy újabb közösségi „hub”, azaz egy olyan fórum, amely lényegét tekintve a Kickstarterhez hasonlítható, ám itt nem pénzt kell gyűjteni, hanem szavazatokat. Bárki készíthet saját projektoldalt, feltöltve játékáról képeket, videókat, információkat, ezután pedig a közösségen a sor: hozzászólhat, értékelheti, megoszthatja ismerőseivel Facebookon, Twitteren, kedvencei közé teheti, fel- és leszavazhatja a cuccot épp úgy, mint a Steam Workshop esetében (a Greenlight tulajdonképpen ennek alapjaira épül) és ha elég szavazatot gyűjtött, a Valve felteszi az áruház virtuális polcára a terméket.

Amikor hazai idő szerint tegnap éjjel beindult a szolgáltatás, 80 címből állt a kínálat, amikor e sorokat írom, már 450 felett járunk. Nem könnyű a válogatás, persze van szűrőopció (PC/Mac platformra, egy- vagy többjátékos módra, valamint a különféle stílusokra), illetve bárki létrehozhat kollekciókat egy adott téma köré, legyen az műfaj, egy ismert csapat művei, vagy épp az indie-szféra valamely szereplőjének (például az Indie Games vagy az Indie Royale) kedvencei.

Természetesen nemcsak teljesen friss alkotások, ötletek kerültek be a programba, hanem olyan címek is, amelyek még nem szerepelnek a Steam kínálatában (sőt, ha valaki ismer ilyen játékot, maga is javasolhatja azt). Ilyen a PC Guruban már bemutatott Akaneiro, American McGee legújabb munkája, az In Verbis Virtus, a Heaven Variant, a Secrets of Grindea, a PGO-n tegnap bemutatott A Walk in the Dark, illetve olyan, már régebb óta ismert alkotások, mint a 8-bit MMO, a Vizati, vagy a remek Project Zomboid.

A döntés tehát most már a ti kezetekben van: ha szeretnétek, hogy egy játék felkerüljön a Steamre, annak minden előnyével együtt, javasoljatok, szavazzatok, gyűjtsetek támogatókat mellé, aztán kövessétek nyomon utóéletét, és szurkoljatok neki, hogy sikerüljön célba érnie. Adj zöld utat kedvenceidnek!

Elindult a Steam Greenlight