A puszta tények: a The Verge információi szerint a Valve saját konzolt fog piacra dobni, mely tulajdonképpen a Steam hardverbe öntött változataként funkcionál majd. A híres techblog -- meg nem nevezett forrásokra hivatkozva -- még specifikációkkal is szolgált: a Steam Box kódnevű masina prototípusa Intel Core i7 CPU-t, Nvidia grafikus chipet és 8 GB RAM-ot tartalmaz, mely megfelel a csúcsgépeket gyártó Alienware X51-es modellje adatainak. Lehetséges, hogy az Alienware eleve a Steam Boxhoz készítette az X51-et, mely minden valószínűség szerint nem is egy, hanem több gépet foglal magába. Megvásárolva a Steam Boxot már nem kell aggódnunk amiatt, hogy a Steamen vett legújabb játékok nem futnak el -- csak meg kell bizonyosodnunk róla, hogy a mi modellünk alkalmas a kinézett program lejátszására és bumm, meg is vagyunk.

Steam Box: Valósággá válhat?
Ez lenne a jövő? (Alienware X51, forrás: IGN.com)

Vonzó ötlet, kétségkívül. Csakhogy a konzolok világa sokkal sötétebb és keményebb, mint sokan gondolnák. A hardverek gyártása évekig veszteséges lehet, a gyártók sokszor csak az eladott játékok után csurranó-cseppenő jogdíjakban reménykednek. Van, hogy még abban sem -- emlékezzünk csak vissza a PS3 nehézkes startjára, mely a Sony teljes játékrészlegét veszélybe sodorta. Ezen tények ismeretében pedig elég vad ötletnek tűnik, hogy egy fejlesztőcsapat, mely nem képes dollármilliárdokkal elszámolni, játékra tervezett géppel rukkoljon elő. Hacsak...

Far Cry 3 JátékképekFar Cry 3 JátékképekFar Cry 3 Játékképek
Far Cry 3 FullHD-ben, élsimítással, tévén? Hmmm...

... hacsak nem egy PC-t készítenek, melyet más gyártókkal karöltve szerelnek össze. Ebben az esetben a Steam Box nem is konzol, hanem afféle brand: az adott PC-gyártó teljesíti a Valve követelményeit, s ha minden rendben, mehet a Steam Box matrica a dobozra. Ez több szempontból is érdekes eredményt szül: egyrészt lesz egy gépcsalád a piacon, ami megfelel a HD tévék jelenlegi maximális felbontásának (azaz FullHD), másrészt a sebesség sem korlátozódik, így nyugodtan repeszthetnek a játékok 60 fps-sel. A Steam Boxos Assassin's Creed III sokkal szebb, gyorsabb és élvezetesebb lehet, mint az Xbox 360-ra készült kistestvére, ami érthető, hisz ebben az esetben a PC-s változatról van szó, melyet maximális grafikai beállítások mellett élvezhetünk. És akkor még nem beszéltünk a Half-Life 3-ról, mely rövid ideig Steam Box exkluzív is lehet.

Vad ötletek? Nem annyira. Gabe Newell, a Valve félisten státuszban leledző főnöke már elmondta egyszer, hogy ha úgy adódik, hardvert is hajlandók lesznek árulni. A cég titkolózása és utóbbi években mutatott viszonylagos inaktivitása pedig jele lehet egy nagyobb, még bejelentés előtt álló munkának. Mi több, a gyártókkal való kooperáció átugorhatná a konzolok legköltségesebb gyártási periódusait: a kutatást és a bejáratást. Előbbit azért, mert már bejáratott hardver kerülne a gépbe, utóbbit pedig azért, mert a PC-s játékok eleve népszerűek. Na meg tudja fene, lehet, hogy más PC-s alkalmazások is futnának a gépen, modderek és hardverőrültek kedvencévé téve a Valve dobozát.


Gabe Newell nem zárkózik el a hardverek gyártásától

A GDC már zajlik, így a játékosok világa minden bizonnyal egy rakás újdonságról értesülni fog. Már most láttuk a Halo 4-et, az új Forzát, és a már emlegetett Assassin's Creed III sem véletlenül a kiállítás előtti napokban "szivárgott ki". Ha a Valve robbantani akar, zárt körben már most bemutathatja a gépet, hogy az E3-on maga mögé sorakoztatott cégek garmadájával támadjon, és bemutassa a PC-s játékvilág lehetséges jövőjét.

Ti mit gondoltok? Lesz valaha Steam Boxunk?