Gabe Newell

Amikor Gabe Newell kijelentette, hogy a Windows 8 egy katasztrófa, egyben az is megígérte, hogy cége online áruháza, a PC-s digitális disztribúciót ikonként maga előtt cipelő Steam az eddig erősen mellőzött Linuxot is támogatni fogja, hogy a játékosok ne érezzék úgy, hogy korlátok közé szorítja őket a Microsoft rendszere. A linuxos Steam azóta már zárt bétafázisba lépett, most pedig újabb jel mutatja, hogy közeleg a premier.

Pár játék adatlapján ugyanis elérhetővé váltak a linuxos hardverkövetelmények, és bár ezeket a Valve gyorsan láthatatlanná tette, az világos, hogy az Ubuntu Linux 12.04-es változata lesz a beugró a legtöbb program futtatásához. A lista jelenleg 30 címet számlál, melyek között olyan játékokat találunk, mint a Trine 2 vagy a Serious Sam 3: BFE. A kínálat viszont gyorsan nő majd, hisz Gabe-ék célja nem kevesebb, mint hogy a Steam összes (!) játéka fusson Linuxon.

Hogy sikerrel jár-e a csapat, nem kétséges, ennél nagyobb akadályokat is leküzdöttek már. A Steam Box megalkotása lesz az igazi kihívás -- vajh a Valve játék-PC-jén is Linux fut majd?