Az alapelv tehát egyszerű: a készítő összerak egy projektlapot, ahol bemutatja alkotását, és ha ahhoz sikerül megfelelő számú támogatót szereznie, a Valve zöld utat ad a játéknak. Sajnos az már az induláskor látszott, hogy a rendszernek vannak hiányosságai; az első napokban rögtön megjelentek a trollok, akik telepakolták a Greenlightot mindenféle hülyeségekkel. Emiatt aztán Gabe Newell csapata kénytelen volt kauciót bevezetni – bár a 100 dolláros beugrót azóta is sokan bírálják, hiszen azért ez meglehetősen nagy pénz egy amatőr játékfejlesztőnek. Mindehhez hozzájárul a rendszer kiforratlansága is -- az például még nincs pontosan belőve, mekkora támogatottság is kell az elfogadáshoz.

Mindezt figyelembe véve nem meglepő, hogy tegnap a Valve bejelentette: elfogadott tíz olyan projektet, melyek bár nem szerezték meg a 100%-os kvótát, de a közösség akkora érdeklődést mutatott irányukba, hogy a cég áldását adja a dologra, így ezek a címek hamarosan megjelennek a Steam kínálatában. Mondom, egyértelműnek látszik, hogy ez egyféle önigazolás, mutatván: lám, működik a dolog -- de akárhogy is, a magam részéről örülök a dolognak, hiszen a listán szereplők mindegyike igencsak ígéretes darab, tényleg megérdemlik az elismerést. Ezek közül például a Black Mesát a PGO olvasói is ismerik, hiszen többször írtunk már róla (lásd a kapcsolódó híreknél), a kapcsolt adatlapon és az alanti képeken szereplő Heroes & Generals a PC Guruban is szerepelt, a No More Room in Hell egy sokak által kedvelt Half-Life 2 mod, egyik kedvencem, a Project Zomboid már a Desurán is gyűjtött magának támogatókat az Alpha Funding szekcióban, akárcsak a Towns, a McPixel pedig már megjelent iOS-en, és szép kritikákat is kapott.

Hogy az alant felsoroltak mikor kerülnek fel az áruház virtuális polcaira, azt még nem tudni, hiszen a fejlesztés különböző fázisaiban vannak, de megkezdődött az egyeztetés a fejlesztők és a Valve között, így érdemes figyelemmel kísérni a Steam Greenlight oldalát, ahol a „Released” menüpont alatt azonnal megjelenik a már kiadott termék. Addig is ismerkedjetek, barátkozzatok az alkotásokkal!