Phil Harrison szerint bukta lehet a Steam Box

Phil Harrison ipari veterán a PlayStationök egyik fejlesztési vezetőjeként kezdte, most pedig a Microsoftnál dolgozik, mint tanácsadó és üzleti producer. Szava az IT-világban dollármilliókat ér, így nem csoda, hogy sokan komolyan veszik azt a figyelmeztetést, amit Phil tegnap fogalmazott meg a Valve és a többi apró, játékokra fejlesztett PC-vel betörni készülő gyártó felé.

"Belépni a hardverüzletbe nagyon kemény dió. Nagy szerencse kell hozzá, mély zseb, és hatalmas kilengési lehetőségek. Nem minden új hardvergyártónak adatik meg, hogy terjeszkedjen. Kicsiben talán sikeresek lehetnek, de nagyon ritkán fordul elő, hogy egy friss gyártó nagyban gondolkodhasson, és itt most több tíz- vagy százmillió legyártandó egységről beszélek. Nagyon szűk azoknak a cégeknek a száma, amik ezt el tudták érni. És ehhez nem elég egy bejáratott név vagy a szoftveres tapasztalat. Ehhez ellátócsatornák, terjesztési modell, gyártói kapacitás kell, és persze több ezer ember, akik mindezt valóra váltják, hisz szó sincs triviális problémáról. Nagyon tisztelem a Valve-ot azért, amit a Steammel el tudtak érni, szóval ne essék félreértés, nem kritizálom a csapat teljesítményét és iparban elfoglalt pozícióját. De nem vagyok biztos benne, hogy mi [a Microsoft] a Steamet vennénk összehasonlítás alapként, ha sikerről van szó." -- foglalta össze álláspontját Harrison.

Röviden tehát arról van szó, hogy a Valve Phil Harrison véleménye szerint nem elég nagy hozzá, hogy sikeresen terjeszkedhessen egy olyan telített piacon, mint amilyen a videojátékokra specializált hardverek világa. Esélyes a bukás, és nem azért, mert Gabe Newell és csapata tehetségtelen, hanem mert a hardverbiznisz össze sem vethető a játékiparral.

Ti mit gondoltok, igaza van?