Mivel az e havi PC Guru teljes játéka a S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky, ezért az a rovat márciusi cikkét ennek a remek játéknak szenteljük. Sajnos a választék közel sem akkora, mint a Shadow of Chernobyl  vagy a Call of Pripyat esetében, de azért lehet találni néhány értékelhető módosítást.

A fegyverek szava

A Stalker-játékoknál az első dolgom mindig az, hogy keressek egy reális fegyver-modot, ugyanis valamiért az alapbeállításokon már tíz méterre is óriási szórása van a fegyvereknek, köztük olyan gépkarabélyoknak is, amiknek a hatásos lőtávolsága a valóságban bő 300 méter. Persze páran azt gondolhatják, hogy ez reális, pedig egyszerűen el lett túlozva, ez már a ló túlsó oldala (a másik oldala pedig a CoD-szerű 0 szórás és ballisztika). Ezen segít a Tw33kR nicknevű modder által létrehozott Realistic Weapons and Ballistics mod, amivel a normál lőtávolságon belül végre a játékos képességein múlik a találat. A telepítése nagyon egyszerű, csak le kell tölteni és kicsomagolni a GameData mappát a játék könyvtárába, s ha ez az első telepített mod, akkor Notepadben átírni a szintén a főkönyvtárban található fsgame.ltx fájl 9. sorát erre: $game_data$ = true| true| $fs_root$| gamedata. Ezt egyébként a többi mod is megteszi helyettünk.

Teljes mutáció

A következő, Clear Sky Complete című mod már nem ilyen apró, ugyan is a játék szinte minden részét érintik a változtatásai. Hozzányúl a grafikához is, de nem kell megijedni, mert ezt a jó értelemben teszi: nemcsak javít rajta valamicskét, de optimalizál is, így -- bizonyos esetben -- szebben fut a játék. Reálisabb és szebb időjárást kínál, ami szintén főként a grafikához tartozik, de azért ez már a játékmenetre is hatással lehet. Új hangokat is kapunk vele, főleg a fegyverekhez, de ezeken kívül mást nem igazán, a játékmeneten nem sokat módosít, úgyhogy ne várjunk Oblivion Lost mod-szerű megújulást, mert csalódás lesz a vége. Egyébként a Complete-hez is elérhető egy, a fentebb említetthez hasonló fegyvermódosítás, ami a mod hivatalos weboldalán, az Addons fülre kattintva található meg. Az alapjátékhoz és a Complete modhoz tartozó módosításokat pedig jobb nem keverni, mert könnyen az lehet a vége, hogy töltőképernyő után, a játék világa helyett a Windows asztal kellős közepébe csöppenünk, valami szép hibaüzenettel. A Clear Sky Complete modot egyébként a DVD-mellékletünkön is megtaláljátok majd, installálni pedig nagyon könnyű, mert komplett telepítőt írtak hozzá.

 

Élethűség mindenek felett

Van még itt egy másik realizmusra gyúró mod is, amelynek címén a készítője nem sokat gondolkodott. Ez a STALKER_CS_Reality mod, mellyel végre az ellenfél is megkapja a „lehetőséget”, hogy elvérezzen a kapott lövés után, valamint, hogy egy fejlövés árán mindenképp átkerüljön a másvilágra. Visszakapták a pisztolyok a célzónézetet, több fegyverre lehet hangtompítót szerelni, és a csöndes „munkákra” tervezett kézifegyvereknél el lettek tüntetve az irreális nyomjelző lövedékek -- habár ez az MI irányította ellenfeleket nem fogja meghatni, ugyanúgy felfedeznek majd minket. Telepítése pofonegyszerű: csak le kell tölteni a hivatalos oldalról és kitömöríteni a GameData mappát a játék főkönyvtárába.

Érdekességek

A Dusty Sky nevű mod csak az érdekesség kategóriába fért be. Ez a Clear Sky világát Fallout-szerű, kopár, terméketlen vidékké változtatja, és ehhez igazítja az NPC-k ruháit, fegyverek textúráit is. Engem igazából nem győzött meg, ami Stalker, az ne akarjon Fallouttá válni, de egy próbát azért megér, ha az ember kezdi unni a sok mocsaras, romos helyszínt. A letöltésért irány a hivatalos oldal, de arra nem árt figyelni, hogy a mod gyakorlatilag félkész, alkotója pedig bejelentette, hogy nem is fogja befejezni már. Végigjátszásra tehát nem alkalmas, sajnos.

PC Guru Modrovat, 2. rész: Clear Sky különkiadás

Az általunk utolsóként bemutatott The Zones Call mod pedig egy különösen jónak ígérkező teljes modifikáció, ami minden tekintetben változtat a játékon, a játékmenetet is beleértve, és elérhetővé tesz egy csomó, amúgy be nem járható területet, teljessé téve az amúgy sem kicsi Zónát. Sajnos még tesztverziója sincs kiadva (a karácsonyi alfa demót pedig jobb le sem szedni, mert ha elindul, akkor is csak a baj van vele), és látva, hogy mióta készül, van egy olyan érzésem, hogy egy soha meg nem jelenő, vaporware-jellegű dolog lesz. De ne legyünk pesszimisták, nem nehéz ránézni havonta egyszer a mod weboldalálra, és ha már a Black Mesa összejött, bármi megtörténhet.

Áprilisban ismét találkozunk, addig is jó vadászatot, sztalkerek!