A közelmúltban megjelent a várva várt GTA 5, ezért az e havi Mod-rovat a GTA 4 modokról fog szólni jobb híján, de remélhetőleg nemsokára GTA 5 modokról is írhatok majd, bízva abban, hogy végül megjelenik PC-re is egy kis halogatás és titkolózás után, csakúgy, mint az eddigi részek.

A Real Cars For GTA 4 sokatmondó címe elárulja a mod célját: lecseréli a „kamu” autókat a valóságos megfelelőikre. Az említett „kamu” autókat és márkákat a borsos licencdíjak elkerülése végett alkalmazzák a játékfejlesztők, ugyanis egy autómárka és védjegyeinek használatánál elég nagy összegegeket követelnek a gyártók, és ez az összeg még emelkedik, ha a játékban ezek az autók törhetők is. Szerencsére ez a modderekre nem vonatkozik, mert úgyis szélmalomharc lenne az egészből, így szinte minden játéknál elérhetők a valós jármű modok.

REAL CARS FOR GTA 4 MOD LETÖLTÉS

PC Guru Mod-rovat, 9. rész - GTA 4 extravaganza!
A Real Cars For GTA 4 moddal akár gyönyörű Porschéban is feszíthet Niko

Ha már realizmusnál tartunk, van ám olyan módosítás is, ami nem a kinézetet, hanem a fizikát befolyásolja ebbe az irányába. A Realistic Driving and Flying a járműveket viselkedését hangolja valósághűbbre, méghozzá nagyon jól, így már szimulátornak is jó lenne az autók mozgása és viselkedése, óvatlan motorozásnál pedig gyakoribb lehet, hogy egy kórház kijáratánál találjuk a karakterünket.

GTA 4 REALISTIC DRIVING AND FLYING MOD LETÖLTÉS

PC Guru Mod-rovat, 9. rész - GTA 4 extravaganza!
A GTA 4 Realistic Driving and Flying modja telepítésével búcsút inthetünk a röhejes dobozfizikának

Hasonló módon jár el a fegyverekkel a Weapon Realism mod, amelynek módosításai legfőképpen a shotgunokat érintik, de a többi fegyver is kap pár apróbb változtatást, noha ezek alig észlelhetők.

GTA 4 WEAPON REALISM MOD LETÖLTÉS

Ha már GTA 4 modok, érdemes megtekinteni a GTA 4 4K nevezetű összeállítást is is (most a 4K lesz az új sláger marketingkifejezés a HD helyett, biztos vagyok benne, hogy nemsokára 4K porszívót is lehet majd kapni), amiben a készítője minden textúrát sokkal részletesebbre cserélt. Kérdés, hogy egy csomagba gyűjtve megjelenik-e valaha, és hogy lesz-e addigra olyan gép, amely egy diavetítésnél több fps-t tud kihozni az ennyire feltuningolt, igazán áll-leejtős (GTA 5-öt verő) grafikából. A GTA 4 4K-ból alant képeket is láthattok.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Amíg pedig a 4K mod nincs kiadva, addig a jó öreg iCEnhancerrel érdemes próbálkozni, aminek legfrissebb verziója a 2.1-es. Ez a mod új tartalmat és textúrákat nem igazán ad a játékhoz, viszont shadereket igen, és ezek bizony csodákra képesek, már ami a látványt illeti. Erősebb fényhatások, normal mapek, jobb tükröződések és így tovább -- persze az igazán friss grafikához nem árt pár textúramodot is keresni. Ezekről most nem is írnék többet, mivel annyiféle van, hogy csak na, és mindenkinek más az ízlése (na meg a konfigurációja). Egyébként már készül a 2.5-ös változat.

GTA 4 ICENHANCER 2.1 MOD LETÖLTÉS

A következő vicces módosítás a Gravity Gun mod, ami Half-Life 2 rajongóknak ismerős lesz, de aki nem tudná mi ez, annak elmondom, hogy embereket és autókat, tárgyakat lehet vele felemelni és eldobni, de nem csak egyet, hanem akár többet is, ami új kontextusba helyezi az akciójeleneteket és küldetéseket. Használatához sajnos már nem elég a bemásolgatás, hiszen alapból a GTA 4 nem támogat semmiféle scriptelési lehetőséget, így elvileg szükség van a GTA 4 ASI Loader, C++ Script Hook, és .Net Script Hook  nevű kiegészítők telepítésére is. (Vigyázat, mivel ezek a kiegészítők belenyúlnak a játékba, a paranoid vírusirtók hajlamosak kártékony programnak érzékelni őket!)

GTA 4 GRAVITY GUN MOD LETÖLTÉS

Végül itt a Gravity mod, amivel bármikor ki- és be lehet kapcsolni a gravitációt, ezzel nagyon vicces, és látványos szituációkat generálva. A használatához ugyanazok szükségesek, mint a Gravity Gun mod használatához.

GTA 4 GRAVITY MOD LETÖLTÉS

A PC Guru Mod-rovat november folyamán jelentkezik a 10. résszel.