• A Quantic Lab tagadja, hogy ők lennének a Cyberpunk 2077 hibáiért a felelősek
  • Mert a CD Projekt RED nem csak tőlük függött
  • És a minapi videóban tárgyi tévedések is akadtak

Tegnap mi is megírtuk a hírt, hogy a román Quantic Lab egyik alkalmazottja eljuttatta a cég egy 75 oldalas, hivatalos dokumentumát az Upper Echelon Gamers-nek. Ebből kiderült, hogy a videojátékok minőségellenőrzésével foglalkozó vállalat tapasztalatlan embereket állított rá a Cyberpunk 2077-re, főleg jelentéktelen bugokat jelentettek és eleve túl kevesen dolgoztak a játékon.

Most az ügyben a Quantic Lab is megszólalt egy, a Forbesnak elküldött nyilatkozatban. „A közösségi médiában közzétett és a cikkben is említett videó a Quantic Lab történetével kapcsolatos téves állításokkal kezdődik. Úgy tűnik, a készítők nem értik, hogyan tesztelik a játékot a piacra kerülés előtt” – áll a közleményben. „A Quantic Lab 2006-ban alakult egy tizenkét fős csapattal, amely teljes mértékben a minőségbiztosításra összpontosított, és azóta vezető minőségbiztosítási vállalattá nőtte ki magát, több mint 60 aktív ügyféllel és több mint 400 alkalmazottal 3 romániai irodában. A Quantic Lab évente több mint 200 projektet támogat számos világvezető kiadótól, és továbbra is fenntartja a minőséget előtérbe helyező megközelítést a munkák során.

Az ügyfelekkel kötött szerződések bizalmasak, de általánosságban elmondható, hogy a globális kiadók több külsős QA céggel dolgoznak együtt, és nem csak egytől függenek, emellett a legtöbb esetben a fejlesztőknek házon belül is van QA csapata. Minden általunk vállalt munka egyedi a projekt követelményeitől függően. A projekt irányát a valós idejű igényeknek megfelelően egyeztetjük és módosítjuk ügyfeleinkkel.

A Quantic Lab mindig arra törekszik, hogy iparági partnereivel átláthatóan és tisztességesen működjön együtt.”

Tehát ez alapján a Quantic Lab csak egyike lehetett azoknak a cégeknek, amikkel a CD Projekt RED leszerződött a minőség-ellenőrzés céljából, amellett, hogy kellett lennie belsős QA csapatnak is, így ez a cég nem tehető kizárólagos felelőssé a Cyberpunk 2077 hibáiért. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy a Quantic Lab nem tagadta a vádak egyikét sem, és egyedül a vállalat múltjával kapcsolatban írta azt, hogy téves állítást tartalmazott az Upper Echelon Gamers videója. Szóval nem kizárt, hogy valamennyi felelősségük nekik is van az ügyben.

Az igazi felelős persze a CD Projekt RED, akik ugyan ebben a konkrét témában még nem hallatták a hangjukat, de igazából nem is kell. Hiszen végeredményben ők adták ki a Cyberpunk 2077-et ramaty állapotban, és azt elképzelni sem lehet, hogy egy felelős cégnél nem tudnák, milyen készültségi szinten van a portékájuk. Vagy ha igen, akkor ott már nem csak a játékfejlesztéssel és kiadással vannak gondok.