A BioWare most már hivatalosan is lezártnak tekinti a Mass Effect-sorozat Shepard parancsnokra eső részét, egyrészt ugye azért, mert egy letölthető tartalomban, a korábbi társak összetrombitálásával intettek búcsút, most pedig a PAX East keretében egy videó, illetve egy infógrafika formájában is pontot tettek a történet végére.

A lenti videóban a karakterekről és az élményeikről beszélnek nekünk egy keveset a stúdió fontosabb tagjai, ebből fakadóan pedig kissé spoileres az anyag, tehát aki még nem fejezte be a trilógiát, de tervezi, az ne kattintson -- ugyanez vonatkozik az infógrafikára. Ebből érdekes statisztikák derülnek ki, többek között az, hogy a harmadik részben összesen 88 millió órát töltöttünk a galaxis megmentésével, a legkedveltebb társ Liara és Garrus volt (kiderült, hogy Tali majdnem kimaradt a játékból), s szinte mindenki, 82 % a férfi Shepardot választotta az utolsó fejezetre.

A Mass Effect múltja és jövője

Kattints a képre a teljes anyagért.

Természetesen a Mass Effect-szériának nincs vége, sőt a BioWare Montreal az Edmontonban dolgozó, az eddigi vezető fejlesztő, Casey Hudson segítségével már elkezdte tervezni a következő részt, mely hozza majd a jól ismert Mass Effect-érzést, de friss élményt fog nyújtani; új módot arra, hogy felfedezzük az univerzumot. A csapat ennél többet már nem volt hajlandó elmondani a játékkal kapcsolatban, így az még kérdéses, hogy a történeten belül, hol helyezkedik majd el az új, várhatóan a maga trilógiájává kibővülő játék, s az is rejtély még, hogy kik/mik lesznek a nagy ellenfelek -- az viszont biztos, hogy Shepard semmilyen formában nem tér vissza a játékban.

További Mass Effecttel kapcsolatos hír még, hogy a nagy csönd ellenére még mindig készülget a 2011-ben bejelentett Mass Effect mozifilm. Noha erről sem tudunk meg semmi lényegit, Hudson azt mondta: „remélhetőleg pozitívan fogadják az emberek, mert a mi nézőpontunkból azt hiszem, minden megvan ahhoz, hogy egy kiváló filmet készítsünk; nem egy egyszerűen mozi lesz, hanem valami különleges.”