• A Nintendo, Sony és a Microsoft is tiltakozik a különadó ellen
  • Az elképzelés egyelőre még csak tervezet szintjén létezik

Bár igyekszünk elkerülni a politikát, amennyire csak lehet, mégis csak ebben a világban élünk, és ennek része tágabb értelemben véve a játékipar is, így óhatatlanul beszivárognak a “nagyok játékai” is a szórakozásba. Ilyen az éppen hol szájkarate, hol aktuális intézkedések szintjén álló amerikai-kínai kereskedelmi háború is, melynek részeként a Trump adminisztráció 25%-os különadót tervez kivetni egy sor Kínából importált termékre, köztük a játékkonzolokra és azok egyéb elemeire, perifériáira is.

Ez ellen most közös levélben tiltakozik a három rivális konzolgyártó, a Sony, a Microsoft és a Nintendo is, miután az amerikai fogyasztóknak mintegy 840 millió dollárjába kerülne a tervezet. A játékkonzolok mintegy 96%-a importnak számít, és az intézkedés jelentős fennakadást okozna a szállítmányozási láncban, amennyiben a gyártást az Egyesült Államokba, vagy másik országba kéne áthelyezni. Ez pedig messze a javasolt különadó fölötti költségeket jelentene a termékek esetében, melyek amúgy is szoros pénzügyi költségvetés mentén készülnek. Nem beszélve arról, hogyha az eladások az emelkedő árak miatt csökkennek, azzal számos játékfejlesztő és kiegészítő gyártója is bajba kerül, mivel a termékeikre való kereset is csökkenne ezáltal.

konzol-trikolor.jpeg

Mi csak a jelentősebb észrevételeket emeltük ki, de angolul tudó olvasóink számára a teljes nyílt levél elolvasható ITT.