• A Microsoft új részleteket osztott meg az Xbox Series X-ről
  • 12 teraflop lesz a konzol számítási kapacitása
  • Egyedi Zen 2 / RDNA 2 processzor fogja hajtani
  • A háttértároló SSD lesz

Hónapról hónapra egyre többet tudunk a következő generációs konzolokról, a két gigász közül pedig eddig is a Microsoft volt a beszédesebb, akik már a decemberi The Game Awardson bemutatták az Xbox Series X-et. Most pedig minden eddiginél több hivatalos infóval rukkoltak elő a hardveres specifikációkat illetően - lássuk, mire számíthatunk a Microsoft nextgen gépétől!

a-microsoft-ledobta-a-bombat-12-teraflop-szamitasi-kapacitassal-jon-az-xbox-series-x.jpg

Kezdjük a legfontosabbal: fény derült a legtöbbet tárgyalt értékre, vagyis a számítási kapacitásra, ami 12 teraflop lesz - kétszer annyi, mint az Xbox One X és több mint nyolcszor annyi, mint az eredeti Xbox One esetében. Magát a konzolt az AMD legújabb Zen 2 / RDNA 2 architektúráját használó egyedi processzor hajtja majd.

A hardveresen támogatott ray-tracing mellett a VRS-nek (Variable Rate Shading) nevezett technológia is elérhető lesz a fejlesztők számára, ami lehetővé teszi, hogy egyes effektek ne mindenre, csak bizonyos karakterekre vagy objektumokra korlátozódjanak, ezzel stabilizálva a felbontást és a framerate-et - utóbbi akár 120 fps-ig is elmehet majd.

A háttértároló SSD lesz, villámgyors töltési időket biztosítva ezzel, mint ahogy arra is lesz lehetőség, hogy egyszerre akár több játékot is folytathassunk felfüggesztett állapotból. De az irányítás terén is érezhető előrelépést ígérnek a késleltetést optimalizáló Dynamic Latency Input technológiának hála.

Az Xbox Series X minden Xbox One-játékkal kompatibilis lesz, beleértve a mostani konzolon elérhető Xbox 360- és Xbox-címeket is. Mindemellé pedig bejelentették a Smart Delivery funkciót is, ami azt takarja, hogy ha megveszünk egy játékot, akkor azt minden Xbox-platformra megkapjuk, amire elérhető - akár akkor is, ha valami előbb Xbox One-ra jelenik meg, és csak később Xbox Series X-re.

A pontos megjelenési dátumról és árról továbbra sem esett szó, de a következő hónapokban további információkat ígérnek - a csúcspont várhatóan a júniusi E3 lesz.

Támogasd te is a PC Gurut!