Belegondolni is durva, de lassan elérünk a konzolok 9. generációjáig. Mind a Sony, mind a Microsoft megerősítette, hogy az idei ünnepi szezon alatt tervezi piacra dobni a PS5-öt és az Xbox Series X-et (bár a legújabb hírek szerint ez a koronavírus miatt akár még módosulhat is), sőt, az új platformok lassan már a trailerekben is felütik a fejüket, lásd például az Outriders alig pár napja megjelent előzetesét.

Hiába azonban a vészesen közelgő megjelenés, a gyártók még közel sem árultak el minden lényeges információt a hamarosan érkező konzolokkal kapcsolatban, így leginkább elejtett megjegyzésekből, apróbb részletekből és megbízható forrásokból származó pletykákból kell az embernek tájékozódnia. Ezeket gyűjtjük most össze, miközben körbejárjuk azt a kérdést, hogy vajon milyen lesz a PlayStation 5 és az Xbox Series X.

ps5-osszefoglalo-02.jpg

PlayStation 5

A PlayStation 4 alighanem a generáció legnépszerűbb platformja, tömve jobbnál jobb exkluzív címekkel, így abszolút érthető, hogy mindenki kíváncsi arra, vajon a jövőt hogyan képzeli el a Sony, még akkor is, ha a japánok eddig meglehetősen szűkszavúnak bizonyultak a terveik tekintetében.

A PS5-öt ugyan hivatalosan még nem mutatták be (a szivárgások szerint ez még februárban megváltozik), azért így is lehet már tudni néhány apróságot az új PlayStationről. A CES 2020 keretein belül például a Sony megerősítette, hogy lesz benne hardveres ray tracing-támogatás és ultragyors SSD, kapunk haptikus visszajelzést és programozható ravaszokat a kontrolleren, ultra HD blu-ray-támogatást és 3D audio hangzást is, ezen kívül pedig a PS5 logóját is megcsodálhattuk már, ami azért nem lett olyan meglepő.

ps5-osszefoglalo-05.jpg

Hardverfronton sem hallottunk sajnos még túl sok konkrétumot az új konzolról. Az már biztosnak mondható, hogy az AMD 8 magos, a Zen 2 mikroarchitektúrára épülő CPU-ját és Navi GPU-ját használja majd (jó eséllyel GDDR6 RAM-mal megfejelve), és támogatni fogja a 8K-s felbontást is, de ezen túl más nem derült ki arról, hogy mi duruzsol majd a PS5 motorházteteje alatt.

Ahogyan az új konzol kinézete sem ismert egyelőre, azonban a devkitről kiszivárgott már néhány kép korábban, így legalább ezekre vethetünk egy pillantást. Mindent összevetve a PS5-ről eddig nem tudhattunk meg sok mindent (a Sony Interactive Entertainment elnöke, Jim Ryan, nyíltan fel is vállalta, hogy az konzol igazi újításait még titkolják), de reméljük, ez a közeljövőben változni fog egy hivatalos bemutatónak hála.

ps5-osszefoglalo-04.jpg

Xbox Series X

A Microsoft már jóval nyíltabban beszél az új konzoljáról, mint a Sony, annyira, hogy a 2019-es The Game Awardson le is leplezte azt. A sokáig csak Project Scarlett néven futó konzol végül az Xbox Series X nevet kapta a keresztségben. Ez azonban kicsit félrevezető lehet, ugyanis a Microsoft a TGA után nem sokkal tisztázta, hogy ez csak az ott bemutatott konkrét típus jelölése, maga a következő generációs konzol egyszerűen csak Xbox lesz.

Ami az új Xbox kinézetét illeti, arról is egész konkrét elképzelésünk lehet, hisz a leleplezés során a Microsoft bemutatta magát a konzolt is, ami meglehetősen fura, toronyszerű dizájnt kapott végül. Továbbá, ha ez nem lenne elég, január végén kiszivárgott még néhány kép az új Xboxról, amiken egyrészt újra meg lehetett csodálni a konzol hasábforma kialakítását, másrészt viszont a szemfülesebb érdeklődők kiszúrtak rajtuk egy rejtélyes portot is, ami az általában jól értesült Thurrott szerint a gépek bővíthető tárolóegységére utal.

kiderult-mi-lehet-a-rejtelyes-port-az-xbox-series-x-hatuljan.jpg

Hardverek tekintetében a Microsoft a Sonyhoz hasonlóan az AMD Zen 2 CPU-ját és Navi GPU-ját használja majd, de ezen kívül nem maradhat el a hardveres ray tracing és a 8K-s felbontás támogatása sem, ha pedig mindez nem lenne elég, az új Xboxból akár 120 fps-t is ki tudunk majd sajtolni a hírek szerint. További érdekesség, hogy az Xbox feje, Phil Spencer, kiposztolt január elején egy képet a konzol processzoráról, ezen pedig tisztán látszik a 8K felirat (lásd kicsit lentebb).

Ezen túl viszont az új Xboxról sem tudni olyan sokat sajnos. A Microsoft hivatalos közleménye szerint az Xbox Series X négyszer olyan erős lesz, mint az Xbox One X volt, valamint álló és fekvő helyzetben egyaránt lehet majd használni, de a pontos specifikációkat még titkolják a redmondiak is.

ps5-osszefoglalo-03.jpg

Exkluzív játékok és visszafelé kompatibilitás

A jelenlegi generációban a Sony és a Microsoft markánsan eltérő üzletmodellt képvisel a játékok szempontjából, és nagyon úgy néz ki, hogy ez a jövőben sem fog változni. A Microsoft már előre jelezte, hogy a megjelenés utáni pár évben még nem kell Xbox Series X exkluzív címekre számítanunk, míg a Sony a PS5-re is erős felhozatalt állít össze. A konzol egyik első címének, a Godfallnak, a gameplay trailere nemrég ki is szivárgott, ezen túl pedig olyan játékok megjelenéséről pletykálnak a PS5 kapcsán, mint a 2018-as God of War folytatása vagy a Horizon Zero Dawn 2.

Persze az új Xbox sem marad majd friss címek nélkül, hiszen olyan játékok érkeznek rá, mint a Hellblade 2 vagy a Halo Infinite, ezek azonban nem csak az Xbox Series X-re, hanem Xbox One-ra és PC-re is megjelennek. A Microsoft az exkluzívok hiányát visszafelé kompatibilitással próbálja majd ellensúlyozni: terveik szerint minden korábban megjelent játékuk futni fog az új Xboxon is, ahogy a Game Pass-t sem kukázzák generációváltáskor. A legújabb hírek szerint a PS5 is képes lesz az előző konzolokra megjelent játékokat futtatni, de elvileg még nem támogat minden címet.

ps5-osszefoglalo-06.jpg

Megjelenés, árazás

Ami az újgenerációs konzolok megjelenését illeti, előzetesen mind a Sony, mind a Microsoft az idei ünnepi szezonra ígérte a debütálást, ez azonban lehet, végül csúszni fog valamennyit a Kínában kitört koronavírus járvány miatt, hiszen mindkét cég fő beszállítója zárva tart a betegség miatt.

Az árazás kérdését pedig egyelőre mindkét cég diszkréten kerüli. A Sony elismerte, hogy még nem döntötték el teljesen, mennyit kérnek majd a PS5-ért, ebbe ugyanis elég sok tényező játszik szerepet, a Microsoft pedig egyáltalán nem nyilatkozott még a kérdésben. Az elemzők abban viszont egyetértenek, hogy az újgenerációs konzolok drágábban fognak nyitni, mint elődjeik anno, Dr. Serkan Toto pedig egy konkrét összeget is mondott: szerinte 500 dolláros (nagyjából 156 ezer forntos) áron érkezik a PS5 és az új Xbox is, ami azért elég reálisan hangzik.

ps5-osszefoglalo-07.jpg

Karácsonykor kiderül?

Ennyit lehet tehát jelenleg biztosan tudni a közelgő konzolgenerációról. A gyártók sajnos még eléggé titkolóznak a témában, de reméljük, ez nem marad sokáig így, és a sok elejtett információ és apró féligazság végül csak összeáll egy nagy egésszé. Egy dolog biztos: ha minden jól megy, idén év végén elrajtol a PS5 és az új Xbox is, mi pedig már alig várjuk, hogy láthassuk, milyen újdonságokat hoz a konzolok kilencedik generációja.