• Csak ingyenes nextgen upgrade-eket engedélyez a Microsoft a kiadóknak
  • Ezzel szeretnék elérni, hogy minél több cím bekerüljön a Smart Delivery programba

A generációváltás kapcsán alapjáraton sokan kerülnének dilemmába amiatt, mert sok játék a mostani gépekre, illetve az új konzolokra is meg fog jelenni – utóbbiakra azonban jellemzően csak hónapokkal később. Szerencsére azonban a PS5 és az Xbox Series X esetében is lesz lehetőség arra, hogy ingyen kapjunk egy nextgen frissítést a játékhoz, sőt a Microsoft még külön nevet is adott a programnak (Smart Delivery), melyhez eddig olyan címek csatlakoztak, mint az Assassin's Creed Valhalla vagy éppen a Cyberpunk 2077, ráadásul a kompatibilitás náluk oda-vissza működik a régi és az új platform között.

a-microsoft-nem-engedi-a-kiadoknak-hogy-penzt-kerjenek-a-nextgen-frissitesekert.jpg

Most kiderült mindemellett az is, hogy a Microsoft ennél is tovább ment, a VGC értesülései szerint ugyanis (melyet a GamesIndustry.biz is megerősített) a konzolgyártó megtiltotta a kiadóknak, hogy pénzt kérjenek az újgenerációs upgrade-ekért. Ha tehát valaki megvesz egy játékot Xbox One-ra, és megjelenik egy frissítés, amely elérhetővé teszi az Xbox Series X-verziót a felhasználónak, akkor ez nem lehet fizetős.

A kiadók persze nincsenek kötelezve arra, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez, így nem lesz mindenhol ingyenes upgrade. Alternatív megoldások azonban vannak: a 2K például azt az utat választotta az NBA 2K21 esetében, hogy beiktattak egy harmadik, 99.99 euróba kerülő Mamba Forever Editiont, mely az 59.99 eurós jelenlegi generációs és a 69.99 eurós nextgen változatot is tartalmazza.